Vegetariánska jaternička so zemiakmi

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na 4 porcie:

  • 1 šálka pohánky (môžeme použiť svetlú alebo tmavú, ale najlepšie je ich pomer 1:1)
  • 2 šálky vody
  • 1 veľká cibuľa

  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla (pre vegan verziu použijeme rastlinný olej)
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 2-3 lyžice sušeného lahôdkového droždia
  • Ingrediencie

    Na 4 porcie:

    • 1 šálka pohánky (môžeme použiť svetlú alebo tmavú, ale najlepšie je ich pomer 1:1)
    • 2 šálky vody
    • 1 veľká cibuľa

  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla (pre vegan verziu použijeme rastlinný olej)
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 2-3 lyžice sušeného lahôdkového droždia
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Vegetariánska  jaternica nie je vtip. Pohánka je univerzálna a veľmi zdravá, dá sa pripraviť ako rizoto, zahustí polievky, sú z nej výborné placky, alebo aj raňajková kaša nasladko. Vyskúšate túto nezvyčajnú úpravu, chuťou sa takmer vyrovná zabíjačkovej pochúťke s pečenými rascovými zemiakmi a kyslou kapustou, chutí vynikajúco.

    Vegetariánska jaternica z dobre ochutenej pohánky

    Postup:

    1. Do hrnca dáme premytú pohánku a zalejeme dvojnásobným množstvom vody. Trochu osolíme a privedieme k varu. Na miernom plameni varíme zakryté 10-12 minút. Odstavíme a necháme pod pokrievkou odstáť.
    2. Medzitým si na panvici zohrejeme maslo alebo alebo olej. Pridáme najemno nasekanú cibuľu a restujeme do zmäknutia. Keď je cibuľa takmer do zlata, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľku restujeme. Potom pridáme uvarenú pohánku a premiešame. Obsah panvice teraz premiešavame, a po troške prilievame vodu. Konzistencia by mala byť podobná, ako keď robíme talianske krémové rizoto. Keď sa už zdá, že pohánka sa začína rozvárať, pridáme majoránku, ochutíme mletým čiernym korením a pridáme sušené neaktívne droždie. To dodá výbornú chuť a dodá krémovosť.
    3. Keď sa zmes začína lepiť na varechu, odstavíme, ochutnáme, ak treba dosolíme alebo dochutíme korením. Pred podávaním necháme postáť pár minút zakryté.
    4. Podávame najlepšie s pečenými zemiakmi a kyslou kapustou alebo kyslou uhorkou.