Veľkonočná plnka - pamätáte si na babičkinu „plnku“, ktorú robievala v jednom pekáči spolu s pečeným kuriatkom alebo kúskom bravčovej pečienky? Bola to jednoduchá zmes staršieho pečiva, vajíčok, petržlenovej vňaťky, kuracej pečienky alebo údeného mäsa, zavinutá do valčeka a upečená. Mnohí z nás ju určite poznáte, a možno stále robievate.
Veľkonočná plnka s jarnými bylinkami
Postup:
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Chlebíkovú formu si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Staršie pečivo (môžu to byť obyčajné rožky alebo žemle, aspoň 1 deň staré) nakrájame na kocky a vložíme do väčšej misy. Zalejeme ich mliekom a smotanou, a necháme pečivo vsiaknuť tekutinu.
- Medzitým si špenát a ak máme-čerstvé mladé lístky žihľavy - sparíme vriacou vodou, scedíme a necháme odkvapkať. Potom z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu a nahrubo nasekáme. (Ak použijeme medvedí cesnak, ten nesparíme ale pridáme ho čerstvý nakrájaný. )
- Spolu s nakrájanými lístkami bazalky pridáme k namočenému pečivu.
- Mäkké maslo prešľaháme so žĺtkami a štipkou soli do peny, a túto zmes pridáme do misky k pečivu. Ochutíme prelisovaným cesnakom a všetko spolu dobre premiešame.
- Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom opatrne a zľahka zapracujeme do plnky.
- Túto zmes potom rovnomerne rozotrieme do pripravenej zapekacej nádoby (môžeme použiť aj hlbší pekáčik ak nemáme chlebíkovú formu – v tom prípade skrátime dobu pečenia cca o 10 minút).
- Pečieme na strednej mriežke do zlata približne 35-45 minút. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a nakrájame na plátky. Podávame k pečenému mäsu, alebo len tak nastudeno ako prílohu k obloženým misám.