Vianočka z nadýchaného cesta so strúhaným marcipánom a posypaná mandľami pre vaše krásne rána počas vianočných sviatkov. Posypte ju práškovým cukrom a podávajte s malinovým lekvárom a trochou marcipánu navyše.
Vianočka so strúhaným marcipánom, posypaná mandľami
Postup:
-
Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Počkáme kým kvások vzíde a začne na povrchu jemne perliť.
-
Do vhodnej väčšej misy nasypeme múku a pridáme cukor a soľ. Prilejeme kvások a ostatné suroviny: zmäknuté maslo, žĺtka, hrozienka a marcipán, ktorý nastrúhame na obyčajnom strúhadle na syr.
-
Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Ideálne ak použijeme kuchynský robot, alebo mixér s nástavcami na cesto. Ak je cesto príliš tuhé, počas miesenia ešte pokropíme mliekom. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem, čo potrvá 45 minút až hodinu.
-
Rúru zohrejeme na 180 °C.
-
Nakysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú plochu a rozdelíme na tri časti. Každú časť ručne rozvaľkáme a roztiahneme. Tri šulce premiestnime na plech a zapletieme. Postupujeme ako pri pletení copu. Kraje stlačíme.
-
Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme do zlata, približne 40 minút.
-
Vychladnutú vianočku podávame vo vianočné ráno, nakrájanú s malinovým lekvárom. Doprajte si ju napríklad k rozprávkovému dopoludniu s kávičkou, čajom, či „kakavkom“. Vianočka z nadýchaného cesta so strúhaným marcipánom a posypaná mandľami prevonia dom a postará sa o vaše krásne rána počas vianočných sviatkoch.
Náš tip:
- Posypte ju práškovým cukrom a podávajte s malinovým lekvárom a trochou marcipánu navyše.