Vianočná hríbová polievka

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

120

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

120

 min

Ingrediencie
  • šťava z kyslej kapusty (cca 200-300 ml)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • červená mletá paprika
  • 1 menšia cibuľa
  • bravčová masť
  • trošku hladkej múky
  • 2-3 veľké posúchy:

    Ingrediencie
  • šťava z kyslej kapusty (cca 200-300 ml)
  • soľ a mleté čierne korenie
  • červená mletá paprika
  • 1 menšia cibuľa
  • bravčová masť
  • trošku hladkej múky
  • 2-3 veľké posúchy:

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px
    Táto vianočná hríbová polievka je receptom mojej starej mamy a bez nej si nevieme doma predstaviť Vianoce. Je pripravená z našich najlepších surovín - z lesných húb, kyslej kapusty  a klobásky. K tejto výbornej vianočnej polievke sa podávajú chlebové posúchy „poplanky“, ako sa im na Zemplíne hovorí

    Hríbová polievka a zemplínske posúchy

    Postup:

    1. Huby namočíme na noc do studenej vody. Ráno ich zlejeme, dobre vyžmýkame a pomelieme na mäsovom mlynčeku.
    2. Vložíme ich do hrnca a zalejeme vodou – na uvedené množstvo húb dáme približne 3 litre vody. Privedieme k varu, stiahneme plameň a pomaly varíme približne 2 hodiny. V polovici varenia pridáme do hrnca šťavu z kapusty – množstvo je orientačné, treba sa riadiť chuťou kapusty – keď je príliš kyslá dáme šťavy menej. Polievku osolíme, ochutíme mletým čiernym korením-netreba ním šetriť. So soľou radšej opatrnejšie, nakoľko šťava z kapusty je už slaná.
    3. Pred koncom varenia nakrájame klobásu na 0,5 -1 cm kolieska a vložíme do polievky.
    4. Pripravíme si zásmažku: na masti opražíme cibuľu nakrájanú na hrubé plátky do zlata, pridáme hladkú múku a spolu ešte chvíľu opražíme.  Na záver pridáme štipku mletej papriky a všetko spolu precedíme do polievky (cibuľu vyhodíme).  Necháme ešte prevrieť, kým sa klobása uvarí (10-15 minút).
    5. Polievku podávame s chlebovým posúchom.

    Posúchy:

    1. Vo 150 ml vlažného mlieka rozmiešame kocku droždia so štipkou cukru. Necháme vzísť kvások.
    2. Obe múky dáme do misky,  pridáme soľ a zvyšok cukru a premiešame.  Prilejeme kvások, zvyšok mlieka, olej a vypracujeme jemné a nelepivé cesto. Mlieko pridávame podľa savosti múky. Cesto nesmie byť príliš tuhé, ideálne je, keď sa ešte trochu lepí na ruky. Necháme ho 1 hodinu kysnúť.
    3. Potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme na 2-3 časti z ktorých rozvaľkáme placky hrubé asi 1 a ½ cm. Prenesieme ich na vymastený plech, popicháme vidličku  a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Medzitým vyhrejeme rúru na 200 °C.  Vykysnuté posúchy pečieme do zlata približne 15-20 minút. Necháme vychladnúť na plechu.