Viete čo je Poke Bowl? Chutné jedlo v miske!

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • Ryža
  • Losos
  • Reďkovka a cibuľka
  • Tofu na vegetariánsku verziu
  • Čerstvá zelenina
  • Čili omáčka
Ingrediencie
  • Ryža
  • Losos
  • Reďkovka a cibuľka
  • Tofu na vegetariánsku verziu
  • Čerstvá zelenina
  • Čili omáčka

Nutričné hodnoty

banner billa

Poke bowl je havajského pôvodu a označuje tradičný pokrm v miske. Pravá poke bowl obsahuje surovú rybu alebo morské plody naaranžované napríklad na miske plnej suši ryže, spolu s čerstvou zeleninou všetkého druhu, fazuľkami alebo semienkami. Slovo "poke" po havajsky doslova znamená "plátok" alebo "ukrojiť". Najtradičnejšie je používaný čerstvý tuniak alebo losos. Pokiaľ ste ale vegetarián, môžete skúsiť „poke“ s tofu.

Chutné Poke bowls si môžete dopriať aj doma

Postup:

  1. Začala som prípravou ryže, ktorú som najskôr pod tečúcou vodou v sitku prepláchla. Dala som ju variť bez pokrievky v hrnci so studenou vodou, v pomere 1 ku 1. Keď sa voda začala variť, plameň som znížila na minimum a hrniec prikryla pokrievkou. Varila som ju takto ešte 15 minút a potom vypla. Veľkou lyžicou som ryžu premiešala s trochou ryžového octu (cca 5 lyžíc na 0,5 L ryže), trochou cukru (1 lyžička) a trochou soli. Premiešanú ryžu som ešte prikrytú nechala stáť asi 5 minút. Medzitým, aby to nebolo len tak jednoduché, som si mohla vyskúšať prípravu dvoch druhov dochutenia lososa. Na dve „poke bowls“ mi stačilo asi 320 g čerstvého lososa.
  2. Losos s majonézou: v miske som zmiešala čerstvého lososa, 2 lyžice majonézy, 1 lyžicu ostrej omáčky Sriracha, kvapku sezamového oleja, kvapku sójovej omáčky, trochu citrónovej šťavy, soľ a korenie.
  3. Losos v sójovej omáčke 2 - 3 lyžice sójovej omáčky, kvapku sezamového oleja, trochu limetkovej šťavy, trocha ryžového octu, kvapka omáčky Sriracha a nakrájaná jarná cibuľka.
Veľké plus tohto pokrmu je, že môžeme využiť všetko, čo máme v chladničke, všetky zvyšky zeleniny, ktoré nájdeme. Len ich pekne nakrájame a poukladáme na vrch ryže. Na záver pridáme ochutenú rybu a môžeme posypať trochou sezamových semienok.