Výborná falošná držková polievka z hlivy

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Celkový čas varenia: 45 min.

Na 4 porcie:

  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 až 1 a ½ l silného hovädzieho vývaru (alebo hubového)
  • 1 a ½  lyžičky sladkej mletej papriky
  • ¼ lyžičky kajenskej papriky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Worcesterová omáčka
  • Ingrediencie

    Celkový čas varenia: 45 min.

    Na 4 porcie:

  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 až 1 a ½ l silného hovädzieho vývaru (alebo hubového)
  • 1 a ½  lyžičky sladkej mletej papriky
  • ¼ lyžičky kajenskej papriky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Worcesterová omáčka
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Ozajstná držková polievka patrí k jedlám, ktoré buď milujete alebo naopak, nemôžete ani vidieť. Ja som v tomto prípade na druhej strane. Nikdy som tejto tradičnej polievke neprišla na chuť. Alebo lepšie povedané, samotná polievka mi veľmi chutí, ale tie držky... Nie a nie sa s nimi zmieriť 🙂  Našťastie som našla spôsob ako nasýtiť vlka a nechať kravu nažive! 

    Výborná držková polievka z hlivy

    Postup:

    1. V hrnci si zohrejeme masť a orestujeme na nej do sklovita nadrobno nasekanú cibuľu. Pridáme najemno nasekaný cesnak a spolu opražíme do ružova.
    2. Medzitým si nakrájame hlivu na tenké prúžky a 3  zemiaky na kocky. Hlivu pridáme k cibuľovému základu a spolu dusíme na miernom plameni asi 10 minút. Občas premiešame. Keď je tekutina z hlivy takmer odparená, zasypeme ju mletou rascou, sladkou paprikou a kajenskou paprikou a lyžicou múku. Premiešame a chvíľu spolu opražíme. Zalejeme vývarom, dobre premiešame a privedieme k varu.
    3. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
    4. Na záver pridáme do polievky sušenú majoránku, ktorú rozmrvíme v dlani. Môžeme dochutiť Worcesterovou omáčkou.
    5. K polievke sa výborne hodí dobrý čerstvý chlieb.
     

    Náš tip:

    • Namiesto múky môžeme polievku zahustiť  surovým, najemno nastrúhaným zemiakom a pred koncom varenia pretlačíme do polievky 1 malý strúčik cesnaku pre chuť.