Výborný voňavý tekvicový koláč

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Miro Kubečka
Miro Kubečka

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na plnku:

veľkosť M

  • 120 g masla
  • 600 g tekvice hokkaido
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1a ½  ČL mletej škorice
  • 1 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 1 štipka mletého
  • muškátového orieška

  • 1 štipka pomletých klinčekov
  • Ingrediencie

    Na cesto:

    Na plnku:

    veľkosť M

  • 120 g masla
  • 600 g tekvice hokkaido
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1a ½  ČL mletej škorice
  • 1 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 1 štipka mletého
  • muškátového orieška

  • 1 štipka pomletých klinčekov
  • Nutričné hodnoty

    banner billa

    Ak stále váhate a krútite nad tým nosom, tak je čas zariskovať a konečne vyskúšať ako chutí tekvicový koláč. Verte, je šťavnatý, vláčny, krásne jesenne farebný a nekonečne voňavý po škorici, klinčekoch a muškátovom oriešku. Jednoducho tak ako má správny zimný koláč voňať.

    Tekvicový koláč plný voňavého korenia

    Postup:

    1. Z polohrubej múky, masla, práškového cukru, citrónovej kôry, prášku do pečiva a soli vypracujeme cesto. Cesto netreba chladiť, do formy sa ukladá po kúskoch.
    2. Formu na pečenie vyložíme cestom v rovnomernej hrúbke cca 5 mm (formu netreba vymastiť, cesto je mastné dosť od masla).
    3. Tekvicu umyjeme, prekrojíme a zbavíme jadrovníka. Na tekvicovú plnku by nám malo ostať asi 500 g tekvice. Tú nakrájame na kocky a uvaríme vo vode do mäkka (trvá to asi 15 minút).
    4. Scedíme ju a preložíme do misy, pridáme žĺtky (bielka dáme nabok), maslo, cukor, škoricu, postrúhaný muškátový oriešok, pomleté klinčeky a nastrúhaný zázvor. Rozmixujeme do hladka a primiešame kyslú smotanu. Necháme trochu schladiť.
    5. Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh a do vychladnutej zmesi ho opatrne primiešame.
    6. Potom tekvicovú zmes prelejeme do formy vystlanej cestom a dáme koláč piecť do rúry na 190 st. C na asi 45 minút.
    7. Koláč môžeme dozdobiť kopčekom šľahačky a ovocím.

     

    Naše tipy:

    • Namiesto kyslej smotany skúste použiť kokosové mlieko.
    • Tekvica pomáha imunitnému systému - S tekvicou sa stretávame najčastejšie na jeseň a to je dobre, lebo obsahuje látky, ktoré posilnia váš imunitný systém. Obsahu vysoké množstvo betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A, čo pomáha telu pri boji s infekciami. Tiež obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý zvyšuje tvorbu bielych krviniek. Tekvica má aj ďalšie dôležité vitamíny ako E, železo alebo kyselinu listovú. Málo sa vie o tom, že taktiež vyplavuje z tela nepotrebné škodlivé látky a hospodári v tele s vodou, čo má vplyv na tukové vankúšiky. Je vhodná pri diéte, lebo obsahuje menšie množstvo kalórií.