Krémová zemiaková polievka je obľúbená aj u detí. V chladných dňoch počas pracovného týždňa je to tá najlepšia rýchla a teplá večera. Táto polievka vás zasýti a je veľmi nenáročná na prípravu. A chcete sa ma opýtať, či takáto zemiaková polievka chutí aj dospelým, verte, že nie je nad to, keď z kuchyne vanie vôňa opečenej slaninky.
Výdatná krémová zemiaková polievka
Postup:
- Najskôr si nachystáme všetky suroviny, vrátane ošúpaných a nakrájaných zemiakov. Tie pred varením namočíme na chvíľu do studenej vody.
- V hrnci na miernom ohni rozpustíme 3 lyžice masla, na ňom potom orestujeme zemiaky. Ľahko osolíme a okoreníme. Potom ich zalejeme vývarom a necháme variť prikryté pokrievkou na miernom ohni do úplného zmäknutia. Bude to trvať cca 15 minút.
- Medzitým, než sa nám zemiaky uvaria do mäkka, si rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Plátky toastového chleba nakrájame na malé kocky a spolu s plátkami slaniny ich dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech dáme do rúry a pečieme cca 7 minút do zlatista.
- Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, pomocou ponorného mixéra celý obsah hrnca vymixujeme do hladka.
- Teraz polievku buď ochutíme a dokončíme, alebo zemiakový krém rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu necháme bokom a druhú polovicu ešte dofarbíme červenou mletou paprikou, ktorú si speníme na rozohriatom masle. Opekáme len chvíľu, aby sme zintenzívnili chuť papriky. Na záver obidve polovice ešte prípadne dochutíme soľou a korením.
- Práve túto vždy robila moja mamička, možno preto, aby nás deti zaujala s dvoma farbami na tanieri. Trúfam si tvrdiť, že sa jej to podarilo. A ak sa ma chcete opýtať, či takáto zemiaková polievka chutí aj dospelým, verte, že nie je nad to, keď z kuchyne vanie vôňa opečenej slaninky.
- Pri servírovaní nalejeme do misky polievku, či už jednofarebnú alebo dvojfarebnú ako na našom poslednom obrázku. Dozdobíme ju lyžičkou kyslej smotany, chlebovými krutónmi a pečenou slaninkou.