Zamatová roláda – zákusok ako má byť

 | 

Čas prípravy: 

59

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

59

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Zamatová roláda – korpus:

Na krém:

  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 220 g zmäknutého masla
  • 2 lyžice kakaa
  • 3 lyžice práškového cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • Na čokoládovú polevu:

    Ingrediencie

    Zamatová roláda – korpus:

    Na krém:

  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 220 g zmäknutého masla
  • 2 lyžice kakaa
  • 3 lyžice práškového cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • Na čokoládovú polevu:

    Nutričné hodnoty

    banner billa
    Zamatová roláda je výstižný názov pre obľúbený zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku. S uvedeným množstvom cukru v recepte bude koláčik sladký tak akurát.

    Zamatová roláda s dvojitým krémom

    Postup:

    1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer do tuha, postupne pridávame cukor a šľaháme, až kým nie je sneh lesklý a pevný.
    2. Potom po jednom zašľaháme na nízkych otáčkach 5 žĺtkov, a nakoniec kakao zmiešané so sódou.
    3. Vylejeme na papierom vymastený klasický veľký plech (cca 35x40 cm) a pečieme pri 180 °C približne 10-12 minút.
    4. Po upečení necháme pár minút na plechu, potom vyklopíme na vlhkú čistú utierku, opatrne odstránime papier na pečenie a zavinieme aj s utierkou do rolády.
    5. Medzitým si pripravíme náplň: Múku, mlieko a žĺtok uvaríme na hustú kašu. Do horúcej zamiešame 2 lyžice práškového cukru a vanilkový cukor. Necháme vychladnúť zakryté fóliou. Mäkké maslo vyšľaháme s 1 lyžicou práškového cukru do peny a postupne doň zašľaháme aj vychladený krém.
    6. Rozdelíme na dve polovice a do jednej zamiešame kakao. Na vychladnutý korpus natrieme najskôr vrstvou svetlého krému a potom kakaového krému. Opatrne zarolujeme a necháme v chlade zatuhnúť.
    7. Smotanu si zohrejeme takmer k bodu varu a odstavíme. Pridáme na malé kúsky nasekanú čokoládu a metličkou vyšľaháme do hladkej polevy. Roládu preložíme na mriežku a polejeme čokoládovu polevou. Necháme ešte stuhnúť  v chladničke. Krájame nožnom namočeným v horúcej vode, aby poleva pri krájaní nepraskala.