Zapekané zemiaky s hubami a tymiánom

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby (ako príloha, ako samostatné jedlo, suroviny zdvojnásobte):

  • 250 g čerstvých húb – šampiňóny, zmes lesných húb,…
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica olivového
  • oleja

  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • pár vetvičiek čerstvého tymianu (alebo ½ lyžičky sušeného)
  • 1 bobkový list
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 100 ml smotany (33% alebo 12%)
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby (ako príloha, ako samostatné jedlo, suroviny zdvojnásobte):

  • 250 g čerstvých húb – šampiňóny, zmes lesných húb,…
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica olivového
  • oleja

  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • pár vetvičiek čerstvého tymianu (alebo ½ lyžičky sušeného)
  • 1 bobkový list
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 100 ml smotany (33% alebo 12%)
  • Nutričné hodnoty

    recepty
    Zemiaky s hubami sú vynikajúce, najmä spolu na jednom tanieri. Dnes sme sa nechali inšpirovať slávnymi krémovými zapekanými zemiakmi „dauphinois“ a doplnili sme ich jemnými šampiňónmi. A urobili sme dobre. Je to výborné jesenné jedlo, ktoré vám prežiari deň. Na zapekané zemiaky potrebujeme len pár ingrediencií, základom sú dobré zemiaky a huby. K jemným šampiňónom môžete bez váhania pridať aj za hrsť čerstvých lesných húb, jedlo bude ešte lepšie a voňavejšie. Gratinované zemiaky, sú vhodné ako príloha, ale obstoja aj ako samostatné jedlo, napr. s kúskom chleba a kyslou uhorkou.

    Jesenné zapekané zemiaky

    Postup:

    1. Zemiaky ošúpeme, a nakrájame na tenké plátky. Vložíme ich do hrnca, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, bobkový list, osolíme a okoreníme. Zalejeme mliekom a smotanou a dáme variť. Po zovretí stiahneme plameň a necháme variť - stačí povariť 5 minút (dopečú sa v rúre). Občas premiešame.
    2. Rúru zohrejeme na 200 °C.
    3. Medzitým si vo väčšej panvici rozpustíme 1 lyžicu masla a 1 lyžicu olivového oleja. Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Ak máme čerstvé lesné huby, tiež ich nakrájame na tenké plátky. Huby opečieme do zlata spolu s lístkami z čerstvého tymiánu.
    4. Pridáme ich k zemiakom a premiešame. Odstavíme z plameňa. Zapekaciu misku vymažeme zvyšným maslom a vylejeme zemiakovo-hubovú zmes. Rovnomerne rozprestrieme a dáme piecť do horúcej rúry približne na 30 minút. Potom teplotu zvýšime na 220 °C a dopečieme do zlata. Podávame horúce alebo teplé.
    5. Zapekaciu nádobu použite radšej hlbšiu, ak by bola naplnená až po okraj, horúce mlieko by počas pečenia vybublalo a pripálilo sa na dne rúry.