Zapekané zemiaky s kyslou kapustou

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 cibuľa
  • 300 g údenej krkovičky
  • 200-300 g eidamu
  • 10 g masla
  • 3 lyžice strúhanky
  • 250 ml kyslej smotany
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ, korenie
  • Ingrediencie
  • 1 cibuľa
  • 300 g údenej krkovičky
  • 200-300 g eidamu
  • 10 g masla
  • 3 lyžice strúhanky
  • 250 ml kyslej smotany
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ, korenie
  • Nutričné hodnoty

    Zapekané zemiaky s kyslou kapustou - chceli by ste si dnes upiecť francúzske zemiaky? Ak áno, určite musíte vyskúšať tento staro-nový recept na trochu iný spôsob. Hlavnú úlohu spolu so zemiakmi a údenou krkovičkou v nich hrá kyslá kapusta. Že sa Vám to nepozdáva? Nebojte sa, také dobré zapekané zemiaky ste ešte neochutnali. Vždy, keď ich u nás doma vyberiem z rúry na stôl, len sa po nich zapráši. Navyše, kyslá kapusta je nášmu tráveniu veľmi prospešná. Nie je s čím otáľať, pusťme sa do toho.

    Zapekané zemiaky s kyslou kapustou a krkovičkou

    Postup:

    1. Rúru si predhrejme na 180 stupňov Celzia a kruhovú zapekaciu formu o rozmere 28,5 cm vymastíme trochou masla a vysypeme strúhankou.
    2. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Umyté ich vložíme do hrnca so studenou vodou a povaríme. Postačí ich povariť 5 minút od doby, kedy voda v hrnci začala vrieť. Potom ich scedíme a necháme v sitku vychladnúť.
    3. Ďalej si nakrájame cibuľu na prúžky a opražíme ju na panvici s trochou oleja do zlatista.
    4. Ak používame surovú krátko údenú krkovičku, môžeme ju nakrájanú pridať na panvicu k cibuli a taktiež opražiť.
    5. Kapustu zlejeme a pokiaľ je to možné, všetku prebytočnú tekutinu z nej vyžmýkame. Nožnicami alebo nožom ju pokrájame na menšie kúsky.
    6. Syr nastrúhame na hrubo.
    7. Na dno a steny formy poukladáme zemiaky. Tie osolíme a okoreníme.
    8. Na zemiaky rozložíme polovicu cibule, krkovičky, kapusty a 1/3 syra. Potom vrstvíme zemiaky s cibuľou a opäť krkovičku, kapustu a syr.
    9. Zvyškom zemiakov zakončíme vrstvenie, nezabudnime osoliť a okoreniť.
    10. V miske zmiešame obe smotany, kyslú aj sladkú a zmesou smotany so zvyškom syra zemiaky zalejeme.
    11. Pečieme v rúre dozlatista asi 40 minút. Dobrú chuť.
    štedrák recept vianočný
    59

    min

    kucharske capice 1