Zasnežená kokosová Rafaelo torta

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na bielu parížsku šľahačku:

33%

  • 200 g bielej čokolády
  • Na korpus (2×20 cm):

    Na ozdobu:

    • strúhaný kokos
    • kokosové pralinky
    Ingrediencie

    Na bielu parížsku šľahačku:

    33%

  • 200 g bielej čokolády
  • Na korpus (2×20 cm):

    Na ozdobu:

    • strúhaný kokos
    • kokosové pralinky

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Ak máte radi mandľové pralinky s kokosom, Rafaelo torta je pre vás ako stvorená.  Je tiež výborná voľba  ako narodeninová torta pre všetkých , ktorí oslavujú svoj sviatok počas Vianoc :-)Vianočné sladkosti nemusia byť len linecké kolieska a medovníčky.  Táto jednoduchá a sviatočne vyzerajúca torta plná krému z bielej čokolády a smotany, zasypaná kokosom,  vám bude evokovať  blížiace sa Vianoce. 

    Výborná Rafaelo torta

    Postup:

    1. Najskôr si pripravíme biely parížsky krém – radšej deň vopred, krém musí vychladnúť v chladničke po dobu minimálne 12 hodín.
    2. Do hrnca nalejeme smotanu, privedieme k slabému varu, stíšime teplotu a pridáme nalámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme čokoládu úplne rozpustiť. Odstavíme a necháme schladnúť. Občas metličkou premiešame, aby sa na vrchu nevytvorila krusta z čokolády. Keď je zmes izbovej teploty a vidíme, že už čokoláda netuhne na povrchu, môžeme ju preložiť do chladničky najlepšie na noc.
    3. Dopredu si môžeme pripraviť aj korpusy: dve 20 cm okrúhle formy s odnímateľným okrajom vyložíme papierom na pečenie – stačí dno, boky vymastíme maslom alebo margarínom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.
    4. Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny a zašľaháme lyžicu oleja. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
    5. Do žĺtkovej zmesi na striedačku zamiešavame stierkou múku preosiatu s kypriacim práškom a sneh z bielkov.
    6. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a povrch uhladíme.  Pečieme približne 20 -30 minút. Otestujeme špajľou, ktorú pichneme do upečeného korpusu. Ak vyjde suchá máme hotovo. Korpusy opatrne vyberieme z rúry a necháme 10 minút schladnúť vo forme, potom ich vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
    7. Vychladnutý krém vyberieme z chladničky  a  vyšľaháme do tuha.
    8. Každý korpus rovnomerne rozrežeme na dve časti, čiže dostaneme 4 korpusy.  Na servírovací tanier položíme prvý korpus, potrieme krémom, prikryjeme ďalším korpusom a opäť potrieme krémom atď.  Posledný korpus potrieme krémom a rovnako aj boky. Stačí len aby sme vyrovnali povrch. Tortu dáme do chladničky na 15-20 minút zatuhnúť. Potom ju  ešte raz poriadne celú natrieme krémom a uhladíme. Nakoniec posypeme vrch aj boky strúhaným kokosom, prebytočný kokos z taniera odstránime.
    9. Rafaelo tortu dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním ju ozdobíme kokosovými pralinkami.
     

    Náš tip:

    Namiesto kokosových praliniek môžete tortu ozdobiť plátkami mandlí, ktoré krátko opečiete na suchej panvici do zlata.