Závin z lístkového cesta

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na jeden závin:

  • 80 g syra typu čerstvého syru
  • 1 veľké vajce
  • (alebo 2 malé)

  • 2 stredne veľké mrkvy
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • Hrsť žeruchy a hrsť pažítky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Sezam a slnečnica na posypanie
  • Ingrediencie

    Na jeden závin:

  • 80 g syra typu čerstvého syru
  • 1 veľké vajce
  • (alebo 2 malé)

  • 2 stredne veľké mrkvy
  • Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • Hrsť žeruchy a hrsť pažítky
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Sezam a slnečnica na posypanie
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Slaný závin z lístkového cesta s bylinkovým tvarohom a strúhanou mrkvou. Jednoduché, rýchle a pestré farebné pohostenie pre nečakané návštevy, alebo skvelý ľahký obed. Výborný je aj so sebou ako "takeaway" do krabičky. V tom prípade však upečte dva 🙂

    Závin z lístkového cesta s bylinkovým tvarohom

    Postup:

    1. Do misky vložíme hrudkový tvaroh a nadrobený čerstvý krémový syr. Mrkvu ošúpeme a nahrubo nastrúhanú. Pridáme ju do misky k tvarohu.
    2. Pridáme tiež nasekané bylinky, napr. tymián, alebo podľa chutí iné. Osolíme a okorením.
    3. Pridáme prešľahané vajce (trochu si ponecháme na potieranie) a všetko spolu dobre premiešame.
    4. Lístkové cesto rozvinieme a prekrojíme po dĺžke na dve rovnaké polovice.
    5. Jednu polovicu nožom ozdobne narežeme, aby vznikla mriežka.
    6. Na spodnú polovicu nanesieme tvarohovú náplň a okraje potrieme vajíčkom. Potom opatrne priložíme vrchnú časť. Vidličkou postláčame okraje a závin ešte potrieme vajíčkom.
    7. Posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme 30 až 35 minút do zlata.
    8. Pred podávaním necháme aspoň trochu vychladnúť a krájame na rezy ako slanú štrúdľu. 
    9. K slanému závinu z lístkového cesta sa hodí napr. zelený hlávkový šalát. Závin je však skvelý aj samotný, či už ako večera, alebo ako malé občerstvenie k vínu.
    10. Slaný závin z lístkového cesta však môžete naplniť aj bryndzou, strúhaným syrom, šampiňónmi a podobne.