Zelenina na pare s pošírovaným vajíčkom

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Na prípravu zeleniny (pre 4 ľudí):

  • Zeleninu v ľubovoľnom množstve, najmenej 4 hrste
  • Zelené fazuľky
  • Mrkva
  • Kaleráb
  • Brokolica
  • Paštrnák, petržlen a iné

Na pošírované vajíčka:

  • 2 lyžice jemno posekanej petržlenovej vňate, pažítky, bazalky, alebo iných byliniek
  • Morská soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    Na prípravu zeleniny (pre 4 ľudí):

    • Zeleninu v ľubovoľnom množstve, najmenej 4 hrste
    • Zelené fazuľky
    • Mrkva
    • Kaleráb
    • Brokolica
    • Paštrnák, petržlen a iné

    Na pošírované vajíčka:

  • 2 lyžice jemno posekanej petržlenovej vňate, pažítky, bazalky, alebo iných byliniek
  • Morská soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    Billa leták

    Zelenina na pare je aj v jesennom období plná vitamínov. Najlepšie je využiť to, čo nám sezóna ponúka. Aby sme pri jej príprave zachovali čo najviac živín, najlepším spôsobom je šetrné blanšírovanie alebo varenie v pare. Vyskúšajte pridať bylinkovú soľ a pošírované vajíčko.

    Zelenina na pare podávaná ako atraktívne "paličky" s tekutým vajíčkom

    Postup:

    1. Zeleninu si očistíme a nakrájame na paličky.
    2. Brokolicu rozoberieme/rozkrájame na jednotlivé ružičky a snažíme sa zachovať aj čo najviac stonky.
    3. Vo väčšom hrnci privedieme k varu vodu a vložíme doň veľké cedidlo prípadne naparovaciu podložku, dbáme pri tom na to, aby sa dno podložky nedotýkalo vody.
    4. Do hrnca vložíme kúsky zeleniny a zakryjeme pokrievkou. Plameň stiahneme na minimum a dusíme v pare približne 6-7 minút.
    5. Zeleninu preložíme na servírovací tanier a prelejeme dresingom z oleja a citrónovej šťavy. Bylinky posekáme nahrubo, pridáme morskú soľ a ďalej sekáme, až kým bylinky nepustia šťavu a spoja sa so soľou. Touto bylinkovou soľou posypeme pripravenú zeleninu.
    6. Pri príprave zeleniny na pare nezabudnime pridať kvapku zdravého tuku do dresingu, ktorý pomôže telu využiť aj vitamíny rozpustné v tukoch.
    7. Na vrch položíme pošírované vajíčko
    8. V hrnci privedieme k varu vodu a prilejeme ocot. Stiahneme plameň na minimum.
    9. Vajíčko rozklepneme do jemného cedidla, čím sa zbavíme tekutej časti bielka a vajíčko bude po uvarení kompaktné.
    10. Opatrne ho preklopíme do vody. Prikryjeme, plameň vypneme a necháme 4 minúty. Potom vajíčko vyberieme dierkovanou lyžicou. Pred podávaním naň namelieme čierne korenie a ochutíme štipkou soli.