Zeleninové kari s karfiólom a ryžou

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

 

Koreniny:

  • 4 lyžičky Garam masala,
  • 3 lyžičky Turmeric,
  • soľ a korenie

Na podávanie:

Ingrediencie

 

Koreniny:

  • 4 lyžičky Garam masala,
  • 3 lyžičky Turmeric,
  • soľ a korenie

Na podávanie:

Nutričné hodnoty

Billa

Zeleninové kari je jedna z mojich slabostí. Nemusí to ani vždy byť kari z mäsa. Mne k spokojnosti stačí šťavnatá chutná zelenina, ktorá s korením spôsobuje výbuch orientálnych chutí. Bez jogurtu by to ale nebolo ono. Ten vás na záver schladí a pripraví na ďalšie pikantné sústo. Navyše sa nikdy nemusíte úplne držať receptu a verzie môžete obmieňať, podľa toho, čo sezóna ponúka.

Zeleninové kari, ktorého vôňa sa rozvinie po celom dome

Postup:

  1. Všetku zeleninu dobre umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kusy. Karfiol zbavíme okvetia, stoniek a natrháme na menšie ružičky. Maslovú tekvicu olúpeme (ide to ťažko) a polievkovou lyžicou vydlabeme jadro. Jednotlivú zeleninu si rozdelíme podľa štruktúry a tvrdosti. V takom poradí ju budeme pridávať do hrnca, aby nebolo nič rozvarené.
  2. Cibuľu, cesnak a zázvor tiež olúpeme. Cibuľu i cesnak nakrájame a zázvor nastrúhame. Môžeme si nakrájať aj chilli.
  3. Vo väčšom hrnci si rozpustíme olivový olej a ghee maslo (ak nemáme ghee maslo, použijeme obyčajné). Na tuku potom osmažíme cibuľku do zlatista.
  4. Kým sa cibuľa smaží, do väčšieho hrnca dáme variť jeden diel opláchnutej ryže a dva diely studenej vody. Zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni. Keď začne voda vrieť, plameň ešte trochu znížime a po kontrole, o nejakých cca 10 minút neskôr, zistíme, či sa nám väčšina vody odparila. Lyžicou rozhrabneme ryžu a pokiaľ na dne zostalo ešte trochu tekutiny, môžeme ryžu úplne vypnúť a nechať stáť prikrytú.
  5. Na osmaženú cibuľu najemno nastrúhame čerstvý olúpaný zázvor, pridáme nakrájanú čili papričku a chvíľu restujeme. Potom prisypeme korenie Garam masala, turmeric, trochu soli a korenia. Po chvíli restovania sa rozvinie vôňa. Pridáme paradajky a trochu vody. Všetko necháme varením trochu spojiť a pridávame zeleninu. Začneme tou najtvrdšou ako je maslová tekvica, karfiol, pokračujeme mäkšími druhmi ako je baklažán, cuketa. Ďalej už len zeleninu varíme „na skus“, aby si zelenina zachovala pokiaľ možno najviac živín a vitamínov.
  6. Kari servírujeme s teplou ryžu basmati a studeným jogurtom, prípadne vetvičkou koriandrovej vňate.