Zeleninový guláš v lákavej podobe

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na zeleninový guláš (6 porcií):

  • 1 vetvičku tymianu
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 plátky kalerábu
  • 2 plátky zeleru
  • soľ a čierne mleté korenie
  • ½ ČL mletej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 ml bieleho vína
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 330 g sugo di pomodoro ciliegino
  • 1 bobkový list
  • 2 ks nového korenia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 10 ks čerstvých cherry paradajok
  • ½ čerstvej papriky
  • čili (voliteľné)
  • hrsť petržlenovej vňate, zelerovej vňate a / alebo bazalka na ozdobenie
  • Na parmezánové gnocchi:

  • soľ
  • 20 g parmezánu
  • 100 g hladkej múky (plus na pomúčenie)
  • Ingrediencie

    Na zeleninový guláš (6 porcií):

  • 1 vetvičku tymianu
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 plátky kalerábu
  • 2 plátky zeleru
  • soľ a čierne mleté korenie
  • ½ ČL mletej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 ml bieleho vína
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 330 g sugo di pomodoro ciliegino
  • 1 bobkový list
  • 2 ks nového korenia
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 10 ks čerstvých cherry paradajok
  • ½ čerstvej papriky
  • čili (voliteľné)
  • hrsť petržlenovej vňate, zelerovej vňate a / alebo bazalka na ozdobenie
  • Na parmezánové gnocchi:

  • soľ
  • 20 g parmezánu
  • 100 g hladkej múky (plus na pomúčenie)
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Zeleninový guláš je ideálnym jesenným jedlom, ktoré zahreje. Je hustý, sýty a výborne dochutený. Na mäso si pri ňom ani len nespomeniete. Koreňovú zeleninu sme v ňom doplnili o čerstvé paradajky, papriku a domáce vláčne parmezánové gnocchi. Ak preferujete redšie polievky, pri varení použite viac vody. Je to len a len na vás.

    Zeleninový guláš, ktorý zahreje

    Postup:

    1. Na oleji restujte cibuľku s lístkami tymianu a na kocky nakrájanú zeleninu. Pridajte mletú rascu, soľ a čierne korenie. Do hrnca nasypte nadrobno nakrájaný cesnak a zeleninu zalejte bielym vínom. Nechajte alkohol odpariť a pridajte paradajkový pretlak, sugo, vodu, bobkový list, nové korenie, cukor a dobre premiešajte.
    2. Varte do zmäknutia koreňovej zeleniny.
    3. Kým sa varí zeleninový guláš, pripravte parmezánové gnocchi. Zemiaky uvarte v šupke a nechajte ich vychladnúť. Očistené zemiaky pretlačte do misy, pridajte vajce, soľ, nastrúhaný parmezán a múku. Vypracujte vláčne cesto. Z cesta odkrajujte a tvarujte valce hrubé približne 1 cm. Pomocou noža odkrajujte drobné gnocchi. Varte ich v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
    4. Na záver do polievky pridajte čerstvé paradajky a papriku, finálne dochuťte a nechajte pár minút vrieť. Nasypte petržlenovú, zelerovú vňať a zeleninový guláš odstavte.
    5. Uvarené gnocchi môžete pridať do hrnca so zeleninovým gulášom alebo ako cestovinu do jednotlivých tanierov zvlášť.