Netradičný zelený jahodový koláč

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na plnku:

  • 250 ml šľahačky
  • 6 plátkov želatíny
  • kôra z polovice citróna
  • šťava z 1 citróna
  • 1 vanilkový cukor alebo 2 ČL vanilkového extraktu
  • 150 g kryštálového cukru (resp.podľa chuti)
  •  

    Ingrediencie

    Na cesto:

    Na plnku:

  • 250 ml šľahačky
  • 6 plátkov želatíny
  • kôra z polovice citróna
  • šťava z 1 citróna
  • 1 vanilkový cukor alebo 2 ČL vanilkového extraktu
  • 150 g kryštálového cukru (resp.podľa chuti)
  •  

    Nutričné hodnoty

    W39 Web Banner 1920x455px2
    V sezóne jahôd sa veľa pečie. Ak ste už ochutnali tradičné jahodové recepty a obzeráte sa po niečom novom, ste na správnej adrese. Tento inovovaný jahodový koláč vás určite zaujme. Príroda sa postarala o jeho krásnu zelenú farbu a keď ho ochutnáte, zistíte, že tento koláčik vám ulahodí dvakrát. Najprv očiam a potom aj brušku.

    Netradičný jahodový koláč

    Postup:

    1. Očistené špenátové alebo mangoldové listy dáme spolu s lístkami mäty a olejom do nádoby a ponorným mixérom (alebo napr. v mixéri na smoothie) vyrobíme z týchto prísad kašu. Tú precedíme cez jemné sitko, aby sme odstránili vlákna z listov špenátu alebo mangoldu.
    2. Celé vajcia šľaháme do nadýchanej bledej peny spolu s kryštálovým cukrom. Potom pridáme citrónovú kôru a zelenú kašu, ktorú sme si pripravili z oleja a špenátových listov a dobre ju vmiešame do vaječnej zmesi. Napokon postupne pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a pomocou gumenej varechy ju zľahka vmiešame do zmesi.
    3. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút, kým je cesto na povrchu na dotyk pružné a nelepivé. Po dopečení necháme vychladnúť.
    4. Na plnku si rozmiešame tvaroh s cukrom, kôrou a šťavou z citróna a vanilkou dohladka. Šľahačku vyšľaháme dotuha v osobitnej nádobe.
    5. Plátky želatíny namočíme do misky s vodou a necháme ich asi 5 minút napučať. Potom ich vyžmýkame a dáme do malého kastrólika spolu s 2 PL tvarohovej zmesi. Miešame na slabom ohni, kým sa želatína nerozpustí (neprevárame!), potom túto zmes vlejeme späť do zvyšku tvarohovej zmesi, pridáme vyšľahanú šľahačku a vymiešame na nadýchaný krém.
    6. Upečený korpus rozdelíme na tri rovnako široké pásy. Na spodný nanesieme krém a zarovnáme povrch a opatrne naň položíme druhú časť korpusu. Opäť nanesieme krém a prikryjeme ho posledným plátom.
    7. Koláč dáme do chladničky stuhnúť. Keď plnka dobre stuhne, nakrájame ho a môžeme servírovať, ozdobený čerstvými jahodami a lístkami mäty.