Zelerovo – zemiakové placky z rúry

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 3 vajíčka
  • približne 4 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 zarovnaná lyžička mletého
  • čierneho korenia

  • 1 lyžička soli
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • olej
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

  • 3 vajíčka
  • približne 4 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 zarovnaná lyžička mletého
  • čierneho korenia

  • 1 lyžička soli
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • olej
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Máte radi zemiakové placky? A čo takto placky z rúry? Tieto vylepšené budete zbožňovať. Sú hotové veľmi rýchlo, a verte mi, rýchlo aj zmiznú z tanierov.  Samozrejme, najlepšie sú vysmážané, ale ak chcete zdravší variant,  nič nepokazíte ani pečením v rúre na plechu. Len nezabudnite potrieť plech alebo ešte lepšie papier na pečenie olejom, inak by sa placky prilepili. Podobne sa dajú pripraviť aj placky s mrkvou, petržlenom, či dokonca cviklou alebo batatmi. Fantázii sa medze nekladú. Recept je variabilný, takže si len stačí vybrať inú zeleninu, bylinky a korenie a môžete začať experimentovať. Navyše sa elegantne zbavíte zásob koreňovej zeleniny, ktorá už po zime nie je v najlepšej kondícii.

    Placky z rúry zo zemiakov a akejkoľvek inej obľúbenej zeleniny

    Postup:

    1. Zeler a zemiaky ošúpeme a nastrúhame nahrubo do väčšej misky. Posolíme a necháme chvíľu odstáť.  Medzitým si plech na pečenie vystelieme papierom a pokvapkáme olejom.  Rúru zohrejeme na 220 °C.
    2. Z nastrúhanej zeleniny vytlačíme prebytočnú šťavu (nemusíme úplne) . Ešte trochu posolíme, ochutíme mletým čiernym korením, pretlačeným cesnakom  a sušenou majoránkou. Premiešame s múkou a vajíčkami. Múku pridávajte podľa potreby. Zo zmesi odoberáme lyžicou kôpky, ktoré na plechu vyformujeme do malých placiek.
    3. Povrch ešte pokvapkáme olejom. Vložíme do horúcej rúry a pečieme približne 20-25 minút do zlata. V polovici pečenia všetky placky obrátime.
    4. Placky môžeme rovnako vysmažiť v horúcom oleji. Keď sú hotové, necháme ich odkvapkať na servítke.
    5. Tieto zemiakovo-zelerové placky najlepšie chutia čerstvé, spolu s čerstvým šalátom a tatárskou omáčkou alebo jogurtovým dipom.