Zemiaková polievka s hubami „bramboračka“

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 2 plné lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 kocka masoxu
  • 1 a ½ litra vody (alebo silného vývaru – v tom prípade vynechajte masox)
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • ¼ zeleru
  • 3-4 zemiaky
  • 2 hrste sušených húb
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička majoránky
  • ½ lyžičky sladkej mletej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • čerstvá petržlenová vňať
  • ½ šálky predvarených jačmenných krúp
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • bobkový list
  • štipka čili a kvapka citrónovej šťavy
  • Ingrediencie
  • 2 plné lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 kocka masoxu
  • 1 a ½ litra vody (alebo silného vývaru – v tom prípade vynechajte masox)
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • ¼ zeleru
  • 3-4 zemiaky
  • 2 hrste sušených húb
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička majoránky
  • ½ lyžičky sladkej mletej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • čerstvá petržlenová vňať
  • ½ šálky predvarených jačmenných krúp
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • bobkový list
  • štipka čili a kvapka citrónovej šťavy
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px
    Zemiaková polievka s hubami „bramboračka“ je veľmi obľúbená u našich českých susedov.  A určite aj  u nás. V mnohých obmenách ju určite poznáte aj vy. Na jej prípravu potrebujeme jednoduché suroviny – zemiaky, koreňová zelenina, huby, cesnak a majoránku - ktoré určite máme stále doma po ruke. Preto ak sa napríklad potrebujete zahriať po lyžovačke či dlhej prechádzke, a chladnička či komora zíva prázdnotou, táto polievka je vynikajúcou voľbou.  My sme tradičný český recept ozvláštnili  varenými krúpami. A keďže krúpy odhlieňujú organizmus, spolu s cesnakovou hriankou je toto jedlo číslo 1  na boj s vírusmi, ktorých je teraz všade naozaj neúrekom.

    Zemiaková polievka s krúpami na zahriatie

    Postup:

    1. Huby namočíme do horúcej vody na 15 minút. Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu. Huby scedíme a nasekáme nahrubo.
    2. V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom najemno nasekanú cibuľu do sklovita. Zaprášime múkou a spolu chvíľu opražíme.
    3. Pridáme rascu, nové a čierne celé korenie, bobkový list, mletú červenú papriku a necháme zavoňať. Zalejeme vývarom (alebo vodou  a pridáme kocku masoxu) metličkou premiešame aby nám nezostali v polievke hrudky a privedieme k varu.
    4. Stíšime plameň a do polievky vhodíme huby,  nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Povaríme 15 minút. Potom pridáme do polievky nakrájané zemiaky , krúpy a dovaríme do mäkka.
    5. Pár minút pred koncom pretlačíme do polievky cesnak a ochutíme sušenou majoránkou. Môžeme pridať aj štipku čili a pár kvapiek citrónovej šťavy /tento trik pozdvihne chuť každej polievky, vyskúšajte/.
    6. Polievku podávajte s cesnakovými hriankami, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.