Zemiakové šúlance s makom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

  • 1 vajce
  • 220 g hrubej múky
  • 1 lyžička zmäknutého masla
  • Na dokončenie:

    • Maslo
    • Mletý mak
    • Práškový cukor
    Ingrediencie

  • 1 vajce
  • 220 g hrubej múky
  • 1 lyžička zmäknutého masla
  • Na dokončenie:

    • Maslo
    • Mletý mak
    • Práškový cukor

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Zemiakové šúlance sú klasické detské, ale aj rodinné jedlo. Veď komu by nechutila táto klasika, ktorá je symbolom prázdnin a makového úsmevu.

    Zemiakové šúľance jedine s makovým úsmevom

    Postup:

    1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka.
    2. Keď vychladnú, ošúpeme ich a pretlačíme, alebo najemno nastrúhame.
    3. Pridáme vajíčko, maslo, soľ a múku a spracujeme hladké cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme ešte trochu múky.
    4. So zemiakovým cestom sa snažíme pracovať svižne, keďže dlhým miesením redne a je potrebné pridávať ďalšiu múku a cesto je potom po uvarení tvrdé.
    5. Cesto rozdelíme na menšie kúsky a z každého vyformujeme dlhý valček. Z neho potom odkrajujeme malé kúsky a vyformujeme šúľance. Hotové ich uvaríme v osolenej vode, keď vyplávajú na povrch povaríme ešte 2-3 minúty a scedíme.
    6. Rýchlo a krátko prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
    7. Podávame preliate roztopeným a mierne opraženým maslom a samozrejme s makom a cukrom.