Zemiakový guláš s majoránom

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie
  • 1 väčšia žltá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového
  • oleja

  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Soľ, korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica octu
  • 2.5 hrnčeka zeleninového vývaru
  • Na ozdobu petržlenová vňať, prípadne rastlinná smotana (ovsená, sójová)
  • Na podávanie čerstvé pečivo
  • Ingrediencie
  • 1 väčšia žltá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového
  • oleja

  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • Soľ, korenie podľa chuti
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica octu
  • 2.5 hrnčeka zeleninového vývaru
  • Na ozdobu petržlenová vňať, prípadne rastlinná smotana (ovsená, sójová)
  • Na podávanie čerstvé pečivo
  • Nutričné hodnoty

    recepty
    Zemiakový guláš je prekvapivo chutný tip na dobrú sýtu polievku so zimnými chuťami a koreninami. Veľmi zachutil aj deťom. Či už ste vegáni, alebo si len chcete odľahčiť v piatok jedálniček, môžete vyskúšať vegánsku verziu gulášovej polievky bez mäsa s cesnakom a majoránom.

    Zemiakový guláš s majoránom a cesnakom

    Postup:

    1. Ako prvé si olúpeme, umyjeme zemiaky, ktoré nakrájame na rovnako veľké kúsky. Ja radšej volím strednú veľkosť. Podobne, ako keď robím zemiaky k mäsu.
    2. Ďalej ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame na jemno.
    3. Vo väčšom hrnci ohrejeme olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu do zlatista, ku koncu pridáme nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.
    4. Po krátkej chvíli pridáme pretlak, sladkú papriku, mletú rascu, a chvíľku restujeme. Nesmie to byť veľmi dlho, aby sa nám sladká paprika nepripálila a tým pádom nezhorkla. Na restovanie prilejeme lyžičku octu a po chvíli môžeme všetko zaliať zeleninovým vývarom.
    5. Do hrnca ešte vhodíme bobkový list s trochou korenia, so soľou počkáme na koniec, niektoré vývary môžu byť slané a tak sa vyhneme presoleniu. Ďalej pridáme nakrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme a varíme do zmäknutia zemiakov.
    6. Keď sú zemiaky hotové, časť zemiakov, s trochou tekutiny odoberieme do mixéra a zmixujeme na pyré. Pyré následne prilejeme späť do hrnca k zvyšku polievky. Polievku dobre premiešame, pyré nám ju skvele zahustí. Môžeme ju ešte ochutnať a pridať prípadne podľa chuti trochu soli alebo korenia. Polievka je hotová, keď sporák vypneme, pridáme nakoniec ešte majoránku, majoránka by sa nemala variť, pridáva sa do polievky úplne nakoniec, bez varu, mala by sa len vylúhovať, ako keď robíme čaj.
    7. Polievku servírujeme s trochou rastlinnej smotany a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.
    8. Verte nám, že nebudete sklamaní, aj keď v polievke nie je mäso. Ešte stále je vonku zima a táto krémová polievka určite príde vhod a zahreje.
     

    Náš tip:

    Prekvapivo veľmi táto polievka chutila deťom. Základ chute tvoria zemiaky a koreniny. Tie si preto namiešajte na doslova na chute svojej rodiny.