Žerbó rezy podľa tradičnej receptúry

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na veľký plech (cca 35×35 cm):

  • 20 g čerstvého droždia (7 g sušeného)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 malé vajíčka
  • štipka soli
  • Na náplň:

    • 250 g mletých vlašských orechov
    • 150 g krupicového cukru
    • 200 g džemu – marhuľový, ríbezľový, slivkový alebo mix
    • čokoládová poleva
    Ingrediencie

    Na veľký plech (cca 35×35 cm):

  • 20 g čerstvého droždia (7 g sušeného)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 malé vajíčka
  • štipka soli
  • Na náplň:

    • 250 g mletých vlašských orechov
    • 150 g krupicového cukru
    • 200 g džemu – marhuľový, ríbezľový, slivkový alebo mix
    • čokoládová poleva

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Žerbó rezy sú vynikajúci klasický orechový zákusok, ktorý zvykli pekávať naše mamy a staré mamy. Suroviny naň máme určite stále po ruke, takže nie je problém si ho kedykoľvek upiecť. My ho máme veľmi radi, môj muž mu hovorí slovenská baklava.

    Žerbó rezy sú veľmi chutná klasika

    Postup:

    1. Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, na pracovnú dosku alebo do väčšej misky nasypeme múku a premiešame so štipkou soli, vyhĺbime jamku, pridáme studené maslo, nakrájané na malé kocky, vajíčka, a kvások. Spracujeme cesto a prikryté necháme chvíľu odpočívať.
    2. Medzitým si pomelieme orechy a premiešame ich s cukrom.
    3. Odpočinuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každý kúsok cesta postupne rozvaľkáme na tenký plát vo veľkosti plechu. Podsypávame hladkou múkou. Prípadné nerovnomerné okraje odrežeme. Prvý plát cesta potrieme polovicou džemu a posypeme polovicou orechov. Zakryjeme druhou časťou vyvaľkaného cesta, jemne pritlačíme a potrieme druhou polovicou džemu a orechov. Zakryjeme tretím plátom cesta, okraje opatrne pozatláčame.
    4. Plech zakryjeme čistou utierkou a necháme ešte 30 minút odpočívať. Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 C°. Pred vložením do rúry popicháme povrch koláča vidličkou.
    5. Pečieme pri 180 °C približne 40 minút dozlata.
    6. Vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Koláč je po upečení krehký, je lepšie ho krájať až na druhý deň, zvláčnie a bude oveľa chutnejší.
    7. Krájame pomocou ostrého noža, ktorý sme namočili do horúcej vody aby čokoládová poleva pri krájaní nepraskala.