Zimná fazuľová polievka so slaninkou

 | 

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

120

 min

Ingrediencie

  • 1 bobkový list
  • 1 vetvička tymianu alebo saturejky
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ póru (biela časť)
  • 2 stonky zeleru
  • 150 ml mlieka
  • alebo smotany na varenie

  • petržlenová vňať
  • olivový olej
  • Ingrediencie

  • 1 bobkový list
  • 1 vetvička tymianu alebo saturejky
  • soľ a čierne korenie
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ póru (biela časť)
  • 2 stonky zeleru
  • 150 ml mlieka
  • alebo smotany na varenie

  • petržlenová vňať
  • olivový olej
  • Nutričné hodnoty

    banner billa
    Táto vynikajúca zimná fazuľová polievka so slaninkou chutí ešte lepšie ako vyzerá. S kúskom dobrého chleba vydá za sýty obed či večeru. Fazuľa i všetky ostatné strukoviny sú v podobe sýtych teplých jedál skvelou voľbou pre zimnú sezónu.

    Sýta fazuľová polievka so slaninkou po lyžovačke, alebo na zimnú večeru

    Postup:

    1. Fazuľu namočíme na noc do väčšieho množstva studenej vody. Na druhý deň ju prepláchneme a zlejeme. 
    2. Slaninu nakrájame na malé kocky a spolu s fazuľou ju dáme do hrnca variť. Pridáme tymián, bobkový list a čierne korenie.
    3. Keď polievka začne vrieť, zbierame šedú penu z povrchu. Fazuľu uvaríme domäkka a až pred koncom ju osolíme. Varenie potrvá dlhšie, určite aspoň dve hodiny. Všetky strukoviny solíme až na záver receptu, pretože inak by nezmäkli.
    4. Pučidlom na zemiaky potom časť fazule v hrnci rozpučíme, čím sa polievka zahustí.
    5. Medzitým si na masle a oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, nakrájaný zeler a na kolieska nakrájaný pór. Opekáme spolu približne 10-15 minút a potom pridáme k polievke. Všetko spolu povaríme ešte ďalších 10 minút.
    6. Nakoniec do polievky pridáme mlieko, necháme spolu prejsť varom. Podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme čerstvú petržlenovú vňať.
     

    Náš tip:

    • K polievke sa výborne hodia hrianky zo staršieho kváskového, alebo vášho iného obľúbeného chleba.