jahodová bublanina

Jahodová bublanina, ktorú upečiete za chvíľu

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

35

 min

jahodová bublanina
Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

35

 min

Ingrediencie

Na cesto:

 

 

Na ozdobenie:

  • 250 g jahôd (alebo iného ovocia), umyté a osušené
  • práškový cukor na posypanie
  • (my sme použili okrúhlu formu na pečenie s priemerom 27 cm, ak chcete vyššiu bublaninu alebo použiť väčší plech, odporúčame piecť 1.5 dávky)
Ingrediencie

Na cesto:

 

 

Na ozdobenie:

  • 250 g jahôd (alebo iného ovocia), umyté a osušené
  • práškový cukor na posypanie
  • (my sme použili okrúhlu formu na pečenie s priemerom 27 cm, ak chcete vyššiu bublaninu alebo použiť väčší plech, odporúčame piecť 1.5 dávky)

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)

Bublanina je snáď najznámejší koláč, aký sa zvykne piecť v domácnostiach po celom Slovensku. Na jeho upečenie nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti, ani kuchynské vybavenie. Stačí vám misa, mixér alebo metlička a plech. Jahodová bublanina sa dá piecť v akúkoľvek sezónu a použiť do nej práve to ovocie, ktoré najviac obľubujete. Prvé v roku dozrievajú jahody a my sme sa už nevedeli dočkať, kedy ich použijeme do obľúbenej bublaniny. Nemusíte sa však obmedzovať, kľudne nahraďte jahody napríklad čerešňami alebo višňami, či marhuľami. Výborne chutí aj s ríbezľami.

Voňavá a mäkká jahodová bublanina

Postup:

  1. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom.
  2. V inej mise vyšľaháme do nadýchanej peny celé vajcia spolu s práškovým cukrom. Potom do zmesi prilejeme olej, pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt a kôru z citróna a premiešame.
  3. Postupne prisypávame múku s kypriacim práškom a len zľahka premiešame. Snažíme sa zmes nepremiešať, aby nebol koláč tuhý. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trochu vody alebo mlieka, aby sme docielili lávovitú konzistenciu. Zmes by mala stekať z varechy ako láva.
  4. Zmes nalejeme na plech, ktorý sme zľahka vytreli olejom a vysypali hrubou múkou alebo strúhankou. Na povrch naukladáme očistené a osušené jahody.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda a je pevné na dotyk. Necháme vychladnúť.
  6. Bublaninu pred podávaním posypeme cukrom, môžeme ju podávať s kopčekom vyšľahanej šľahačky.