Špargľa s holandskou omáčkou je jarná klasika, ktorá nikdy nesklame. Jemná sladkosť špargle sa dokonale hodí k bohato krémovej omáčke a toto jedlo je tak elegantné, ako aj jednoduché na prípravu. Tento recept vám ukáže, ako uvariť špargľu do dokonalej chrumkavosti a ako pripraviť lahodnú holandskú omáčku z len niekoľkých ingrediencií. S trochou snahy si toto jedlo môžete vychutnať aj vy v pohodlí domova.
Postup:
- V dostatočne veľkom hrnci si pripravíme vodu na varenie špargle. Vodu ochutíme suchým bielym vínom, citrónovou šťavou, soľou a cukrom. Špargľu očistíme tak, že skrojíme konce a potom bielu špargľu očistíme škrabkou na zeleninu. Zelenú netreba čistiť. Z koncov potom môžeme pripraviť špargľový krém.
- Špargľu vložíme do vriacej vody, zelenú varíme cca 4 až 6 minút a bielu od 8 do 12 minút. Hrubšiu dávame variť skôr.
- Pripravíme si holandskú omáčku. V malom kastróliku si rozpustíme maslo. Do misy vhodnej na šľahanie nad parou dáme 2 žĺtka, citrónovú šťavu, biely balzamikový ocot, soľ a namiesto korenia použijeme muškátový oriešok. Pridáme malé množstvo vody a šľaháme do husta nad parou. Žĺtková pena zhustne do podoby cukrárskeho krému. V tejto chvíli začneme pridávať rozpustené, ale nie vrelé maslo a postupne ho zašľaháme. Pripravíme si trošku vlažnej vody, ktorou chvíľami holandskú omáčku počas šľahania zriedime. Keď je hotová, dáme ju dole z pary a stále miešame, aby sa nezrazila.
- Špargľu preložíme na panvičku, pridáme trochu masla a prehrejeme ju s maslom. Podávame na väčšej mise. Na zbytku masla opečieme strúhanku a špargľu podávame s opečenou chrumkavou strúhankou, malými varenými zemiačkami na masle a s holandskou omáčkou.