Na tento recept použijeme čerstvý špenát. Ide síce o tradičné spojenie špenátu a vajec ale v trochu modernejšom, vylepšenom prevedení. Vlastne kvalita surovín a ich čerstvosť budú moderné vždy.
Postup:
- Čerstvý špenát umyjeme, scedíme a necháme odkvapkať. Potom nasekáme nahrubo.
- Vo väčšej panvici zohrejeme olej, pridáme najemno nasekanú cibuľu a opekáme do sklovita. Pridáme necelú lyžičku sladkej mletej papriky, premiešame a hneď do panvice vložíme špenát. Obsah panvice premiešame, špenát zavädne a pustí šťavu. Osolíme a okoreníme. Dusíme dovtedy, kým sa všetka tekutina neodparí, bude to trvať pár minút. Nakoniec ochutíme šťavou z citróna.
- Do špenátu urobíme varechou 4 “hniezda” a do každého opatrne rozklepneme po jednom vajíčku.
- Zakryjeme pokrievkou a pečieme na miernom plameni, až sú vajíčka hotové, bielky stuhnuté, ale žĺtka ešte trochu tekuté. Na záver posypeme vajíčka zvyškom sladkej papriky, alebo čili korenia, podľa chuti.
- Podávame s čerstvým pečivom priamo z panvice.