Losos s jazmínovou ryžou

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Billa

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí chcú jesť zdravo, ale nechcú tráviť veľa času v kuchyni. I keď je losos obľúbená ryba, celkovo je na Slovensku spotreba rýb pomerne nízka. Pritom mastné ryby sú jedným z najlepších zdrojov jedinečných látok a vitamínov nevyhnutných pre organizmus. Recept je vhodný ako obed alebo večera, je zároveň veľmi jednoduchý na prípravu, čo mu však v žiadnom prípade neuberá na skvelej chuti. 

Postup:

  1. Jazmínovú ryžu pripravíme obvyklým spôsobom, 1 diel ryže orestujeme na oleji, osolíme a prilejeme 2 diely vody. Prikryjeme pokrievkou a varíme cca 15 minút. Alternatívny spôsob je, že dáme 1 diel ryže variť do 2 dielov vody.
    Pre štyri osoby sme použili 200 g ryže a 400 ml vody.

  2. Počas prípravy ryže si pripravíme lososa. Najskôr urobíme marinádu zo sójovej omáčky, trstinového cukru a šťavy z 1 limetky. Losos sa marinujeme pár minút a potom ho pripravíme na panvici na rozohriatom oleji. Počas pečenia na panvici môžeme rybu preliať zbytkom marinády.

  3. Nakrájame si čerstvú zeleninu, skvelo sa hodí napríklad farebná paprika a stonkový zeler. Lososa podávame s ryžou a drvenými orieškami, napríklad arašidovými orechmi, pistáciami, či kešu. Dochutíme sezamom, sójovou omáčkou a pridáme rez limetky a čerstvú koriandrovú, či petržlenovú vňať.

Dobrú chuť!