Ratatouille – slávny recept z filmu

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

50

 min

Ingrediencie

Na základ:

Zelenina na zapekanie:

Ingrediencie

Na základ:

Zelenina na zapekanie:

Nutričné hodnoty

Billa

Ratatouille je ikonické francúzske jedlo, ktoré si získalo srdcia ľudí po celom svete. Toto lahodné a farebné jedlo je plné chutí letnej zeleniny, ktorá je dusená do dokonalej jemnosti. Ratatouille je perfektné ako vegetariánske hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsu či rybám. Len si spomeňte, ako veľmi záležalo na jeho dokonalosti v známej animovanej rozprávke. Kto lepšie by v našom recepte zvládol úlohu šéfkuchára, ako Jaroslav Žídek.

Postup:

  1. Najskôr si pripravíme základ. Na oleji orestujeme cibuľku a cesnak, pridáme krájané sterilizované paradajky. Všetko spolu orestujeme a dobre ochutíme koreninami a bylinkami. paradajkový pretlak zmiešame s prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľkou a provensálskym korením a vylejeme na dno zapekacej misy.
  2. Baklažán pokrájame na stredne veľké kúsky, posolíme a necháme cca 20 minút odležať, aby sme z neho dostali horkosť.
  3. Potom si nachystáme základ - paradajkový pretlak zmiešame s prelisovaným cesnakom, nadrobno nakrájanou cibuľkou a provensálskym korením a vylejeme na dno zapekacej misy.
  4. Baklažán, cuketu, paradajky a papriku nakrájame ne tenké kolieska a postupne ich pravidelne ukladáme jedno za druhým.
  5. Zeleninu jemne polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a podľa potreby ešte dochutíme provensálskym korením, zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia cca 45 minút, alebo kým zelenina nie je mäkká. Potom fóliu stiahneme a dopečieme ešte cca 15 minút. Na dno zapekacej nádoby rovnomerne rozprestrieme paradajkovo-paprikovú zmes. Na ňu striedavo ukladáme plátky zeleniny. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme tymianom a osolíme, okoreníme.
  6. Pečieme približne 45 minút pri 190 °C.
  7. Hotové jedlo ešte na záver pokvapkáme olivovým olejom a podávame samotné s kúskom chrumkavej bagety.

Skutočne si pochutíte. Tá trochu náročnejšie príprava určite stojí za to.