Ryžový nákyp s jablkami a škoricou

 | 

Čas prípravy: 

25

 min

Čas varenia: 

45

 min

Nutričné hodnoty

banner billa

Ryžový nákyp s jablkami milujú deti, aj ich rodičia. Je to spomienka na detstvo. Lahodný nákyp s vôňou škorice a pečených jabĺk. Sladká dobrota, ktorú vyčarujete takpovediac z ničoho. Stačí ryža, mlieko a čerstvé alebo kompótové ovocie, ktoré sa doma vždy nájde.

 

Postup:

  1. Do mlieka dáme ½ ČL soli, pridáme prepláchnutú ryžu a varíme na slabom plameni za občasného miešania asi 20 až 25 minút, kým ryža zmäkne. Potom necháme celú ryžovú zmes vychladnúť.
  2. Kým sa ryža varí, pripravíme si jabĺčka. Ošúpeme ich, odstránime jaderníky a jablká nakrájame na malé kocky. Dáme ich do hrnca a spolu s vínom alebo vodou, škoricou, klinčekmi a citrónovou kôrou a šťavou ich varíme, kým sa väčšina tekutiny neodparí a jablká nezmäknú (nerozvárame ich však úplne). Uvarené jablká necháme vychladnúť.
  3. Ďalej si vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a do krému potom po jednom všľaháme žĺtky.
  4. Napokon v osobitnej čistej mise do tuha vyšľaháme bielky.
  5. Zapekaciu misu vytrieme maslom a vysypeme strúhankou alebo hrubou múkou.
  6. Do uvarenej ryže pridáme žĺtkovo-maslovú zmes a dobre premiešame. Ďalej pridáme uvarené jablká a gumenou varechou ich vmiešame do ryže. No a v poslednom kroku do tejto zmesi gumenou varechou vmiešame do tuha vyšľahané bielky.
  7. Ryžovú zmes vlejeme do pripravenej zapekacej misy, uhladíme povrch a dáme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia asi na 30 až 40 minút. Alebo až kým je nákyp na povrchu na dotyk upečený do pružnej konzistencie. Nákyp podávame poliaty s ovocným kompótom.

Ochutnajte aj inú veľmi obľúbenú verziu, a to ryžový nákyp s vanilkou a broskyňami.