Špenátová roláda recept

Špenátová roláda s bryndzou

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie
  • 250 g bryndze Clever
  • 450 g mrazeného špenátu (špenátového pretlaku)
  • 4 vajcia BILLA, najlepšie z voľného výbehu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • trocha soli a korenia
  • 2 jarné cibuľky

 

Ingrediencie
  • 250 g bryndze Clever
  • 450 g mrazeného špenátu (špenátového pretlaku)
  • 4 vajcia BILLA, najlepšie z voľného výbehu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • trocha soli a korenia
  • 2 jarné cibuľky

 

Nutričné hodnoty

Billa

Koľko receptov s bryndzou poznáte? Že vás okamžite napadli bryndzové halušky? Bryndzová nátierka? A ďalej? Ďalej vám dnes poradím niečo trochu netypické, niečo, čím skvele pohostíte návštevu, niečo, čo ste pravdepodobne ešte nejedli - špenátová roláda vylepšená chuťou bryndze.

Postup:

  1. Začneme s prípravou špenátu. Musíme ho najskôr zbaviť prebytočnej vody a to tak, že ho na panvici za stáleho miešania na nízkej teplote pomaly rozmrazíme. Po úplnom rozmrazení neprestávame miešať a pokračujeme, kým sa nám všetka tekutina neodparí. Hlavne ku koncu treba byť opatrný, pretože horúci špenát má tendenciu viacej bublať a mohli by sme sa takto ľahko popáliť. Keď sa voda odparí, sporák vypneme a necháme ho úplne vychladnúť.

  2. Rúru si dáme rozohrievať na 180 °C.

  3. Zatiaľ si z vajíčok oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky dáme do misky, pretlačíme k nim strúčiky cesnaku, pridáme trochu korenia a soli (so soľou opatrne, bryndza je už sama o sebe slaná). Do misky k žĺtkom pridáme vychladnutý špenátový pretlak, zmes dobre premiešame.

  4. Vaječné bielky vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Keď sú bielky tuhé, sneh postupne vmiešame k špenátovej zmesi. Vmiešavame opatrne pomalými pohybmi. Chceme zachovať nadýchanosť cesta. Keď je cesto premiešané, rozotrieme ho na papierom na pečenie vystlaný plech. Dbáme na to, aby bolo rovnomerné, chceme, aby roláda mala pekný tvar.

  5. Cesto na plechu vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri 180 °C cca 15 minút. Ak si nie sme istí, ku koncu, môžeme použiť test so špáradlom.

  6. Zatiaľ, čo sa cesto na roládu pečie, vyšľaháme si bryndzu s nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou, mletým čiernym korením a štipkou soli.

  7. Cesto po vybratí necháme chvíľu v plechu vychladnúť, ale nie celkom. Kým stihne úplne vychladnúť, vyberieme ho s papierom na pečenie na čistú látkovú kuchynskú utierku. Cvične ho za pomoci utierky zmotáme do rolády. Zaistíme tak jeho ohybnosť. Potom ho rozmotáme a keď je úplne vychladnuté, nanesieme naň rovnomerne vrstvu bryndze. Nakoniec roládu pevne zmotáme a dáme do chladu aspoň na 1 hodinu.

  8. Špenátová roláda sa teraz môže nakrájať veľmi ostrým nožom. Môžeme ju tiež dozdobiť napríklad čerstvými reďkovkami. 

Dobrú chuť.