Vaječný likér je na Slovensku tradičným vianočným nápojom. Pije sa najmä na Štedrý deň, ale aj na ďalšie vianočné sviatky. Tento krémový vegan vaječný likér s príjemnou chuťou si vychutnajú aj vegáni alebo ľudia s intoleranciou na niektoré potraviny.
Recept na domáci vaječný likér
Postup:
-
Najskôr si pripravíme kokosové kondenzované mlieko. Do hrnca dáme kokosové mlieko, necháme ho zovrieť, pridáme cukor, necháme rozpustiť a plameň stiahneme na minimum. Za občasného premiešania necháme tiahnuť podobne ako vývar, niečo málo pod bodom varu po dobu približne 30 minút. Z mlieka za vyparí voda a zhustne približne na polovicu objemu.
-
Zo smotanového pudingu, vanilkového cukru (semienok vanilky) a rastlinného mlieka uvaríme riedky puding. Môžeme pridať na ochutenie muškátový oriešok, kurkumu pre farbu, škoricu a vanilku. Nezabudneme na štipku soli, zvýrazní chute.
-
Premiešame metličkou s kokosovým krémom a necháme vychladnúť, potom premiestnime do chladničky. Na záver rozriedime rumom a podávame vychladené. Skladujeme v chladničke.