Veľkonočná zemiaková baba

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Veľkonočná zemiaková baba

Jaroslav Žídek
Jaroslav Žídek

 | 

Čas prípravy: 

30 min

Čas varenia: 

75 min

Ingrediencie

Suroviny na zapekaciu nádobu s priemerom cca 20 cm:

  • 5 starších rožkov
  • 200 g vareného údeného mäsa
  • 1 cibuľa
  • 150 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 2 hrste zelených listov a byliniek (medvedí cesnak, petržlenová vňať, pažítka, žihľava a pod.)
  • 2 zemiaky uvarené v šupke
  • masť na vymazanie formy a orestovanie cibule
  • strúhanka na vysypanie formy
  • soľ, korenie, celý muškátový oriešok

Omáčka:

  • 1 cibuľa
  • 1 zemiak
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • 2 PL kyslej smotany
  • soľ, korenie, celý muškátový oriešok
  • na podávanie kyslá smotana
Ingrediencie

Suroviny na zapekaciu nádobu s priemerom cca 20 cm:

  • 5 starších rožkov
  • 200 g vareného údeného mäsa
  • 1 cibuľa
  • 150 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 2 hrste zelených listov a byliniek (medvedí cesnak, petržlenová vňať, pažítka, žihľava a pod.)
  • 2 zemiaky uvarené v šupke
  • masť na vymazanie formy a orestovanie cibule
  • strúhanka na vysypanie formy
  • soľ, korenie, celý muškátový oriešok

Omáčka:

  • 1 cibuľa
  • 1 zemiak
  • hrsť medvedieho cesnaku
  • 2 PL kyslej smotany
  • soľ, korenie, celý muškátový oriešok
  • na podávanie kyslá smotana

Nutričné hodnoty

Veľkonočná zemiaková baba je veľmi tradičný a veľmi obľúbený recept nie len u nás, ale aj v Česku. S Jardom Židekom si ju pripravíte tak, že sa všetci až za ušami oblížu. 😊

Vo videu sa dozviete ako na to. Prezradí aj trik svojej babičky, ako spraviť babu vláčnejšiu a jemnejšiu. Pečieme v trúbe cca 40-50 minút, 300 minút pri teplote 180 °C potom môžeme zvýšiť na zapečenie až na 200 °C.

kouzunak veľkonočný koláč
30 min