wellington recept

Wellington – hoväzdia siečková pre gurmánov

 | 

Čas prípravy: 

5

 min

Čas varenia: 

120

 min

Ingrediencie
Ingrediencie

Nutričné hodnoty

Billa

Možno tento recept ešte nepoznáte, ale sviečková Wellington je niečo naozaj výnimočné. Ide o slávnostné jedlo z hovädzieho mäsa, ktoré pochádza z Anglicka. Ide o delikátnu roláda z hovädzej sviečkovice, ktorá je zabalená v lístkovom ceste a pečená v rúre.

Postup:

  1. Mäso dobre osušte, ochuťte čajovou lyžičkou soli a ½ čajovej lyžičky mletého viacfarebného korenia. Vo veľkej panvici zahrejte olivový olej na silnom plameni. Mäso opečte zo všetkých strán asi 2 až 3 minúty, kým rovnomerne nezhnedne. Preložte ho na tanier a nechajte vychladnúť.
  2. Pripravte si hubovú plnku. Šampiňóny očistite a nakrájajte. Pridajte ich do kuchynského robota s nasekanou cibuľou, vlašskými orechmi, čili vločkami, zvyšnou soľou a korením. Mixujte, kým nevznikne hustá pasta. Tú potom preložte na suchú panvicu a varte pri vysokej teplote
    8 až 10 minút, občas premiešajte. Prebytočnú tekutinu, ktorú huby pustili, sceďte. Keď sa varenie priblíži ku koncu, posypte plnku polovicou lístkov tymianu. Potom ju odložte nabok a nechajte vychladnúť.
  3. Vychladnuté hovädzie mäso potrite horčicou.
  4. Na pracovnú plochu roztiahnite potravinovú fóliu. Rozložte na ňu plátky prosciutta tak, aby sa okraje prekrývali. Prosciutto rovnomerne pokryte hubovou plnkou a do jej stredu vložte hovädzie mäso. Zrolujte všetko pomocou fólie a upevnite ju. Vložte na 30 minút do chladničky
    a zabezpečte, aby si rolka udržala svoj tvar. Lístkové cesto natenko rozvaľkajte. Trochu cesta dajte nabok a narežte ho na pásiky, aby ste ho použili navrch ako dekoráciu.
  5. Hovädzie mäso vyberte z chladničky a odstráňte fóliu. Uložte ho do stredu rozvaľkaného cesta. Konce potrite vajíčkom a obaľte ich okolo hovädzieho mäsa. Otočte ho stranou švu nadol. Vrch cesta potrite vajíčkom, ozdobte pripravenými pásikmi cesta do tvaru
    mriežky a potrite ich vajíčkom.
  6. Rúru predhrejeme na 200 °C. Hovädzie mäso pečte 20 minút a potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 15 až 20 minút.
  7. Nakoniec mäso vyberte z rúry, posypte zvyškom tymianu a pred krájaním a podávaním nechajte 10 až 15 minút odpočívať.
Sviečková Wellington je určená pre naozaj slávnostné príležitosti, preto jej svedčí aj slávnostné servírovanie, proste ako na anglickom kráľovskom dvore 🙂