Zemiaky sú dostupná a obľúbená zelenina. Radi ich používame ako prílohu, ale občas si zastanú aj úlohu hlavného jedla, ako je to napr. pri francúzskych zemiakoch. Tento zemiakový koláč môže byť chutným obedom alebo ľahkou večerou. Dá sa zabaliť a zobrať si v krabičke do práce, kde stačí prihrať a obed je na svete.
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji do zmäknutia, na záver pridáme rascu.
- Zemiaky nastrúhame nahrubo (alebo nakrájame na tenké plátky), prepláchneme v sitku studenou vodou a necháme odkvapkať, prebytočnú tekutinu jemne vyžmýkame. Potom ich ochutíme soľou, korením, pridáme majoránku, prešľahané vajíčka so smotanou a nasekanú pažítku. Premiešame.
- Zapekaciu misku vymažeme jemne maslom alebo olejom. Okraje vyložíme plátkami slaniny tak, aby prečnievali cez okraj misky. Naplníme zemiakovou zmesou, uhladíme a prečnievajúcimi koncami slaniny zakryjeme okraje.
- Pečieme 45 minút až hodinu do zlata a chrumkava na 200 °C. Ak by povrch rýchlo hnedol, zakryjeme alobalom.
- Zemiakový koláč podávame teplé, so zeleninovým šalátom.