Francúzske zemiaky po slovensky

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Rastlinný olej
  • Maslo na vymazanie formy
  • 100 g strúhaného syra
  • Ingrediencie

  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Rastlinný olej
  • Maslo na vymazanie formy
  • 100 g strúhaného syra
  • Nutričné hodnoty

    banner billa
    Francúzske zemiaky sú tradičné a obľúbené jedlo v mnohých slovenských rodinách. Receptúry sa líšia podľa rodinných tradícií. My sme pripravili tie najklasickejšie, so špekačkami.

    Slovenské francúzske zemiaky

    Postup:

    1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť. Potom ich očistíme a nakrájame na tenké kolieska.
    2. Päť vajec uvaríme natvrdo, schladíme a ošúpeme a nakrájame si ich na kolieska.
    3. Špekáčiky nakrájame na kolieska a opečieme ich na lyžici oleja.
    4. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Hlbší plech alebo zapekaciu nádobu vymastíme maslom. Poukladáme do nej polovicu zemiakov, posolíme ich a okoreníme. Na to navrstvíme opečené špekáčiky a plátky vajec. Zakryjeme druhou polovicou zemiakov, opäť osolíme a okoreníme.
    5. Smotanu prešľaháme s vajíčkom, osolíme, okoreníme a prelejeme povrch zemiakov. Zakryjeme alobalom a pečieme 20 až 30 minút. Potom alobal odstránime a pridáme nastrúhaný syr. Zapekáme ešte ďalších 10 minút, až kým sa syr rozpustí a nezapečie.
    6. Podávame nakrájané na jednotlivé porcie, napríklad s kyslou uhorkou, čalamádou. V lete s čerstvým listovým šalátom.