Mraznička je veľký pomocník v domácnosti. Vytrvalo udržiava naše potraviny čerstvé a dokonca šetrí náš čas aj peniaze. Kým doteraz sme mrazničku otvárali, aby sme z nej vybrali ľad a nanuky, teraz je najvyšší čas pozrieť sa na jej obsah bližšie a pripomenúť si, ako správne skladovať potraviny v mrazničke.
Čím viac, tým lepšie
Je mnoho dôvodov, prečo využívať mrazničku. Ak máte zamrazené zásoby, nemusíte ísť do obchodu tak často, čo šetrí čas a peniaze. Môžete využiť akcie na obľúbené jedlá a uchovať si ich na neskôr. V mrazničke môžete mať veci po ruke pre improvizované varenie alebo pečenie, či nečakané návštevy. Taktiež môžete bez problémov zmraziť uvarené jedlo, ktoré ste nestihli skonzumovať. V mrazničke môžete mať pripravené zdravé snacky, keď vás premôže hlad. Ďalším dôvodom prečo využívať mrazničku naplno je fakt, že čím je plnšia mraznička, tým vykazuje lepšiu funkciu. Mrazené potraviny sú aj bezpečnejšie. Nízka teplota bráni rastu mikroorganizmov a spomaľuje aktivitu enzýmov, ktoré zapríčiňujú skazu potravín. Potraviny však rozmrazujte v chladničke v dostatočnom predstihu pred konzumáciou. V izbovej teplote môže ku kontaminácii dôjsť veľmi ľahko.Čo a ako zmraziť
Základným pravidlom je mraziť potraviny, kým sú čo najčerstvejšie. Ak chcete byť pripravený na všetky situácie, vo vašej mrazničke by ste mali mať napríklad chlieb, maslo, mäso, zeleninu, ovocie, múčnik, wafle alebo palacinky, kvasnice, syr, bylinky, polievku, predpripravené jedlo (polotovar alebo vami uvarené a zamrazené), ľad. Najlepšie urobíte , ak tieto potraviny uskladníte nakrájané alebo rozdelené do menších porcií, aby ste nemuseli zbytočne rozmrazovať to, čo neskonzumujete. Surové potraviny sa najlepšie zmrazujú v mikroténových vreckách, hotové jedlá je lepšie umiestniť v plastových nádobkách. Bylinky je praktické poukladať do zásobníka na ľad a zaliať vodou alebo olivovým olejom. A najmä, nezabudnite na balíčky napísať ich obsah, lebo vplyvom mrazu sa zo známeho jedla stanú neidentifikovateľné čudesné figúrky. Pamätajte, do mrazničky nepatria potraviny, ktoré po následnom rozmrazení strácajú konzistenciu, tvar a prirodzenú chuť. Ide najmä o jedlá zo smotany, zemiaky, ryža, cestoviny.Potraviny v mrazničke sú na dlho, no nie navždy
Mnohí si myslia, že zamrazené potraviny v mrazničke vydržia večnosť, nie je to však pravda. Preto vám prinášame prehľad trvanlivosti potravín po zmrazení, priamo od odborníkov z Good housekeeping Institue.Mäso:
- hovädzie a teľacie mäso, bravčové mäso, jahňacina 4-6 mesiacov
- hydina 4-6 mesiacov
- zverina a králik 4-6 mesiacov
- sušené mäso a slanina2-3 mesiace
Hotové jedlá:
- polievky a omáčky 3 mesiace
- vývar 6 mesiacov
- chlieb 4-6 mesiacov
- sendviče 2-3 mesiace
- mäso 4-6 mesiacov
- múčniky 4-6 mesiacov
- zákusky 3-4 mesiace
Mliečne výrobky:
- solené maslo 3-4 mesiace
- nesolené maslo 6-8 mesiacov
- zmrzlina 3-4 mesiace
Ryby:
- biele ryby 6-8 mesiacov
- mastné ryby 3-4 mesiace
- porciované ryby 3-4 mesiace
- mäkkýše 2-3 mesiace
Zelenina:
- blanšírovaná zelenina 10-12 mesiacov
- surová zelenina 3-4 mesiace
- paradajky 6-8 mesiacov
- zeleninové pyré 6-8 mesiacov
Ovocie:
- mrazené ovocie 6-8 mesiacov
- ovocné pyré 6-8 mesiacov
- ovocný džús 4-6 mesiacov
- ovocie v sirupe: 9-12 mesiacov