Aký je najlepší Cheesecake? Krehký a krémový zároveň. V dnešnej podobe je cheesecake okrúhly tortový koláč, ktorého základ tvorí bohatá plnka z krémového tvarohu. Obkolesená je tenkou vrstvou chrumkavého keksíkového cesta. Ten klasický má sladkú, jemne citrónovú chuť. Výborne chutí aj s ovocím alebo v čokoládovej verzii. Tu však jeho chuťové možnosti nekončia. Karamelový, kávový, straciatellový, makový, no skrátka koľko ľudí, toľko chutí... Prinášame vám tipy na skvelý cheesecake od autorky kníh o pečení Michaely Smolovej zo Sisters Bakery.
Ako sa cheesecake pripravuje?
Poznáme dva základné spôsoby prípravy, pečený a nepečený cheesecake.
Nepečený cheesecake
Väčšinu práce za nás urobí chladnička. Na cesto rozdrvíme obľúbené sušienky, zmiešame ich s roztopeným maslom a natlačíme ich na dno a po boku tortovej formy. Na sušienkový základ potom vylejeme krémovú plnku. Aby plnka dobre držala, odporúčame pridať do tvarohového krému želatínu alebo mascarpone. Nepečený cheesecake potom necháme dostatočne dlho vychladnúť v chladničke, aby stuhol a spevnel. Servírujeme ho napríklad s čerstvým ovocím alebo šľahačkou.Pečený cheesecake
Vtedy na sušienkový základ nalejeme plnku z krémového tvarohu, do ktorého môžeme primiešať ešte čerstvý krémový syr. Cheesecake tak bude jemnejší a krémovejší. Dochutíme cukrom, citrónom, vanilkou, pridáme vajíčka a pomaly pečieme na nižšej teplote. Aby sa cheesecake rovnomerne prepiekol a nepraskol, odporúčame piecť ho pri teplote najviac 160 stupňov Celzia v parnom režime. Alebo na spodok rúry umiestnime ohňovzdornú nádobu s vodou. Ak hľadáte overené recepty na dobrý cheesecake, vyskúšajte naše recepty na jeho základné verzie:-
Klasický cheesecake
- Klasický cheesecake má keksový základ. Plnka je z bohatej vrstvy krémového tvarohu, ktorý môžeme zmiešať s krémovým syrom, dochutiť cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou.
-
Ovocný cheesecake
- Ovocnú verziu pripravíme najjednoduchšie tak, že tvarohovú plnku zmiešame z rozmixovaným ovocím. Azda najobľúbenejšie ovocie sú jahody. Všetci ich majú radi a jahodový cheesecake zo slovenských jahôd a kvalitného bio tvarohu je ten naj letný dezert. Jahodovo tvarohová náplň bude osviežujúca, keď koláč vložíte pred podávaním do mrazničky. Jahodový cheesecake je klasika – z bio tvarohu a sezónnych jahôd je naj!
-
Čokoládový cheesecake
- Do keksového základu primiešame kakao alebo ho priamo vyrobíme z kakaových sušienok. Do tvarohovej plnky potom primiešame tiež kakao. Ešte lepšie urobíme, ak ju zmiešame s roztopenou a vychladnutou čokoládou. Z krémového tvarohu sa tak stane lahodná čokoládová plnka, ktorá sa bude rozplývať na jazyku. A keď čokoládový cheesecake ešte polejeme roztopenou čokoládou, určite mu nik neodolá. Recept na čokoládový cheesecake vám prinášame aj s foto postupom.
-
Karamelový cheesecake
- Pri tejto verzii postupujeme podobne ako pri čokoládovom cheesecaku, do tvarohovej plnky však namiesto čokolády primiešame karamelové kondenzované mlieko alebo doma vyrobený polotekutý karamel. Tento cheesecake výborne chutí s opraženými lieskovcami. Príklad ako na karamelový cheesecake opäť vo foto postupe. Oceníte jeho jednoduchosť.
-
Kávový cheesecake
- Neodolateľný kávový cheesecake, ktorého základ tvorí mascarpone a tvaroh, je tým správnym dezertom na posedenie pri kávičke. Náš videorecept na kávový cheesecake vám ukáže, ako jednoducho si ho môžete pripraviť.
-
Nepečený cheesecake
- Ideálny je na leto, keď sa nikomu nechce stáť pri rozohriatej rúre. Osviežujúci letný zákusok, bohatý na ovocie, chutí najlepšie dobre vychladený. My sme pripravili jednoduchú verziu cheesecake s jahodami a čokoládou.
-
Netradičné chute
- Čo by ste povedali na malú obmenu v podobe bylinkovej chute cheesecaku? Levanduľový cheesecake určite stojí za ochutnanie. V lete, v čase, kedy vám na záhrade vykvitne voňavá levadnula, si môžete pripraviť tento neobvyklý, ale veľmi dobrý cheesecake s levanduľou a medom.