Bravčová krkovička na šťave má mnoho podôb. Nejde iba o chuť mäsa, ale práve omáčka môže dať tomuto jedlu tú správnu kráľovskú korunu. Presne, ako to je aj v tomto recepte.
Postup:
-
Začneme s prípravou mäsa. Pokiaľ nie je nakrájané, nakrájame si ho na plátky. Suroviny na marinádu zmiešame a plátky krkovičky do nej naložíme. Mäso necháme marinovať aspoň 1 hodinu v chlade, najlepšie však, pokiaľ sa mäso bude marinovať aj 1-2 dni.
-
Rúru si predhrejeme na 170 °C. Marinované mäso opečieme na rozohriatej panvici sprudka z oboch strán. Nepečieme dlho. Chceme len, aby z vonku získalo zlatistú farbu a zatiahlo sa. Do panvice marinádu neprilievame.
-
Keď je mäso z oboch strán opečené, dáme ho do pekáča, zakladieme ho ošúpanou na plátky nakrájanou cibuľou. Nakoniec ho ešte zalejeme zvyšnou marinádou a prípadne aj zvyšným výpekom z panvice, na ktoré sa mäso opekalo. Do pekáča pridáme aj bobkový list.
-
Takto dáme mäso piecť do rozohriatej rúry na 170 °C, budeme ho takto piecť asi tak 35 minút a potom zvýšime teplotu na 200 °C na posledných 5-10 minút. Mäso počas pečenia kontrolujeme a aspoň raz ho šťavou z pekáča pozalievame.
-
Zatiaľ čo sa nám bude piecť mäso v rúre, uvaríme si ryžu. Najskôr odmeranú ryžu niekoľkokrát dobre prepláchneme cez jemné sito, potom ju na rozohriatom oleji v hrnci za stáleho miešania ešte pár minút opekáme a nakoniec prilejeme vodu, prípadne osolíme a prikryjeme. Ryžu varíme na miernom ohni do mäkka.
-
Mäso servírujeme s ryžou ihneď, skvele sa k nemu hodia nakladané uhorky, prípadne fermentovaná zelenina. Dobrú chuť.