Pod názvom dhal sa skrýva jednoduché strukovinové jedlo, pôvodom z Indie. Dá si pripraviť na mnoho spôsobov. Je to niečo medzi hustou polievkou a prívarkom. Uvarená kaša sa ochutí výraznými koreninami a podáva sa s plackami a ryžou. Vyskúšajte náš sezónny recept na dhal z červenej šošovice s maslovou tekvicou. Ako prílohu sme zvolili zdravší variant ryže, hnedú ryžu BILLA Premium. Jej jemná oriešková chuť sa k tomuto jedlu skvele hodí.
Postup:
- Červenú šošovicu dobre prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Tekvicu ošúpeme na nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno.
- Na oleji osmahneme cibuľu do sklovita, pridáme soľ, čierne korenie, černušku, rímsku rascu, čili, kurkumu, papriku, koriander a bobkový list a pár sekúnd opekáme. Pridáme prelisovaný cesnak a zázvor.
- Paradajky prekrojíme na polovice a pridáme do hrnca spolu s tekvicou a prepláchnutou šošovicou. Netreba ich šúpať, po pár minútach varu sa pekne oddelia od dužiny a môžeme ich vybrať.
- Zalejeme zeleninovým vývarom a varíme na slabom ohni do mäkka, 20-30 minút. Občas premiešame. Na záver ochutíme citrónovou šťavou.
- Ak je pokrm príliš hustý, rozriedime vývarom.
- Podľa návodu pripravíme ryžu. Dhal podávame s ryžou a lístkami čerstvého koriandra.