Štedrák je tradičný vianočný koláč. Skladá sa z vrstiev kysnutého cesta, prekladaných niekoľkými náplňami. Najčastejšie je to maková, orechová a tvarohová náplň s hrozienkami. Tradičná verzia štedráka sa dozdobuje mriežkou z kysnutého cesta. Bohatosť koláča mala vyjadrovať želanie rodiny zabezpečiť si pre nasledujúci rok hojnosť, plodnosť a dobrú úrodu.
Naša verzia tohto bohatého vianočného koláča je o čosi šťavnatejšia. Obsahuje len jedno cesto, všetky ostatné vrstvy tvoria jednotlivé náplne. Cesto je potreté kyselkavým slivkovým lekvárom a povrch sme poliali čokoládovou ganážou.
Postup:
- Pripravte kysnuté cesto. Všetky suroviny: polohrubú múku, droždie, žĺtok, cukor, mlieko, maslo a soľ spolu mieste, kým nevznikne hladké a pružné cesto. V prípade, že sa cesto lepí na ruky, pridajte trochu múky. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste 45 až 60 minút.
- Medzitým si nachystajte makovú, orechovú a tvarohovú náplň. Mak, práškový cukor, maslo, citrónovú kôru a rum zalejte horúcim mliekom, premiešajte a nechajte chvíľku chladnúť. Nasekané orechy, mandľovú múku, práškový cukor, maslo a rum zalejte horúcim mliekom a dobre premiešajte. Ako poslednú si pripravte tvarohovú náplň zmiešaním tvarohu, kyslej smotany, práškového a vanilkového cukru, hrozienok, citrónovej šťavy a kôry. Vyšľahajte bielko s kryštálovým cukrom a rovnomerne ho rozdeľte do všetkých troch náplní a opäť premiešajte.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte a vložte do formy vystlanej papierom na pečenie. Cesto rovnomerne potrite slivkovým lekvárom. Postupne vrstvite jednotlivé náplne. Ako prvú makovú, orechovú a na záver tvarohovú. Štedrák pečte pri teplote 180 stupňov 40 minút. Po upečení ho nechajte vychladnúť.
- Pripravte čokoládovú ganáž, Čokoládu nakrájajte na drobné kúsky a zalejte ju horúcou smotanou. Nechajte pár minút postáť a riadne premiešajte. Ganážou polejte vrch štedráka a nechajte v chladničke zatuhnúť. Pred podávaním ľubovoľne dozdobte.