Pečený losos recept - pečený losos je rýchla večera, ktorú môžete, vďaka zemiakom perfektne ochuteným horčicovou našľahanou remuládou, pozdvihnúť na slávnostné jedlo.
Losos a iné morské ryby už pomerne často nahrádzajú na vianočnom stole kapara. Milujú ho najmä deti, lebo sa nemusia obávať kostí. Losos v rúre krásne schrumkavie a granátové jablko s netradičnou prílohou z neho spravia nádherné sviatočné jedlo.
Postup:
- Filety z lososa umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
- Na marinádu zmiešame melasu, pomarančovú šťavu, med, soľ, korenie a čili vločky. Touto marinádou polejeme lososa a dáme na 15-20 minút do chladničky. Medzitým zohrejeme rúru na 200°C.
- Lososa prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, ešte raz potrieme marinádou a dáme piecť na 20 minút.
- Ružičky kelu očistíme od tvrdej stonky, vrchné poškodené listy odstránime. Rozkrojíme na polovice. Do panvice dáme dve lyžice oleja zohrejeme na vložíme ružičky rezom nadol. Opekáme na strednom ohni do zlata, potom otočíme a chvíľu opekáme aj z druhej strany. Plameň stíšime, vložíme maslo a necháme ho rozpúšťať.
- Pridáme vínny ocot, sirup, osolíme, okoreníme. Premiešame a necháme ešte pár minút prehriať. Nakoniec k nim pridáme zrniečka z polovice granátového jablka.
- Hotového lososa podávame s ružičkovou kapustou a posypeme zvyškom zrniečok. Ako príloha sa ešte hodí jemné zemiakové pyré.