Sacher torta

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

70

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

70

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na plnku:

Na polevu:

Ingrediencie

Na cesto:

Na plnku:

Na polevu:

Nutričné hodnoty

W46 Web Banner 1920x455px 2

Sacherova torta alebo Sacher torta, poklad viedenskej cukrárskej tradície, láka gurmánov už od 19. storočia. Jej čokoládová aróma v kombinácii s marhuľovým džemom a lahodnou čokoládovou polevou je neodolateľná. Aj keď originálny recept z cukrárne Hotel Sacher v centre Viedne je prísne stráženým tajomstvom, s trochou snahy s kvalitnými surovinami bude vaša Sacher torta na nerozoznanie od originálu.

Postup:

  1. Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do krémova. Postupne pridávame po jednom žĺtky a zašľahávame ich do cukrovo-maslovej zmesi.
  2. Čokoládu si nad vodným kúpeľom roztopíme a vmiešame ju do žĺtkovej zmesi. Nakoniec sem vmiešame preosiatu múku.
  3. V osobitnej miske vyšľaháme do tuha bielky s kryštálovým cukrom a pomocou gumenej varechy ich zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi.
  4. Zmes nalejeme do formy, ktorú sme si vopred vytreli maslom a vysypali múkou (alebo použijeme tortový ráfik s papierom na pečenie zo spodu upevneným). Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 50-60 min.
  5. Po upečení necháme tortu úplne vychladnúť, opatrne ju horizontálne raz rozrežeme a natrieme prepasírovaným marhuľovým džemom.
  6. Na polevu (jednoduchá verzia): prevretou šľahačkou zalejeme na kúsky rozlámanú čokoládu, rozmiešame a polevou polejeme tortu. Pre jednoduchšiu verziu polevy stačí 200 g horkej čokolády a 100 ml šľahačky - tzv. ganache.

    Na originál Sacherovu tortu: Cukor, čokoládu a vodu dáme do kastróla a začneme variť. Veríme, až kým zmes nedosiahne teplotu 104 °C (meriame pomocou cukrárenského teplomera) alebo necháme zmes zovrieť a bublať asi 5 minút. Nádobu, v ktorej sme varili polevu vložíme do väčšej nádoby so studenou vodou zachladiť. Počas chladnutia premiešavame, až kým nám poleva nezačne tuhnúť. Vtedy polevou potrieme celú tortu. Ak sa nám zdá poleva príliš stuhnutá a zle by sa rozotierala, môžeme ju prihriať a až potom ňou oblievať tortu. Polevu potom necháme úplne zaschnúť.