Tento jahodový koláč z krehkého cesta chutí božsky, vyzerá božsky. Veď len pozrite na tie snehové obláčiky. Je to proste stávka na istotu. Kombinácia sladkých jahôd a maslového cesta je neodolateľná. Či už božský jahodový koláč pripravíte pre rodinu, priateľov alebo len tak pre seba, tento koláč vám vždy ponúkne božský pocit blaha a spokojnosti. Navyše, je to dezert, ktorý v pohode zvládnete.
Postup:
-
Najprv si pripravíme medové cesto. Cesto sa pečie vopred naslepo (t.j. bez plnky) a dobre upečené ho môžeme pokojne použiť až o deň či dva. Na cesto preosejeme do misy múku a práškový cukor, primiešame sódu bikarbónu a potom pridáme „mokré prísady“, čiže maslo, med a vajíčko. Zo všetkých prísad vymiesime kompaktné nelepivé cesto.
-
Cesto medzi dvomi plátmi papiera na pečenie rozvaľkáme na obdĺžnik podľa veľkosti plechu (ja som použila plech s rozmermi 20 x 30 cm, ale trocha cesta mi ešte zvýšilo). Cesto opatrne prenesieme do plechu, uhladíme ho na dne a po bokoch plechu, popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a na papier nasypeme ryžu, fazuľky alebo cukrárenské fazuľky, aby sa koláč počas pečenia nedvihol.
-
Cesto pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 12 minút, potom opatrne odstránime fazuľky a papier a cesto ešte asi 3-5 minút dopekáme do zlatohneda. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť.
-
Plnka: Kryštálový cukor spolu s mrazenými nasekanými jahodami a malinami najprv spolu utrieme (môžeme rozmixovať ponorným mixérom, potom primiešame zmäknuté maslo, žĺtky soľ a dáme do hrnca variť. Keď sa všetko rozpustí, plnku varíme asi 10 minút za stáleho miešania, kým nezačne hustnúť. Potom ju prelejeme do pohára a necháme vychladnúť (plnka chladnutím ešte viac stuhne).
-
Na bielkovú penu šľaháme bielky spolu s kryštálovým cukrom nad parou do tuha. Napokon môžeme celý koláč skompletizovať. Na upečený korpus nanesieme najprv jahodovo-malinový krém a na ten bielkový sneh. Ten môžeme nanášať pomocou zdobiaceho vrecka, pre estetickejší efekt.
-
Bielkový sneh potom môžeme buď opatrne opáliť cukrárenskou pištoľou alebo celý koláč šupneme na 2-3 minúty (za neustáleho sledovania) do vyhriatej rúry pod gril. Našim cieľom je, aby sa bielky jemne opálili a vytvorili plastický efekt.
-
Takto pripravený koláč necháme chvíľu odstáť, cesto vďaka plnke trochu zmäkne a lepšie sa krája.