zimné korenie koreniny

Koreniny v zime

 | 

Ingrediencie

Additional code here

Koreniny v zime, to je kombinácia škorice, badiánu a klinčeka. Je taká lákavá a voňavá, že hreje už len pomyslenie na nápoj či dezert s týmito zimnými koreniami. Veru nie náhodou nájdete všetky spomínané korenia vo varenom víne, punči a zimných koláčikoch. Ale hodia sa i do bežných jedál.

Na zimné varenie a pečenie by ste určite mali mať doma tieto korenia: škorica, klinček, badián, tymián (dúška týmiánová), majorán, cesnak, čierne korenie a napr. čili.

Aké korenia v zime používať?

Do detského punču:

K nápoju z ovocného čaju a brusnicového, jablkového či pomarančového džúsu pridajte na porciu 1 klinček a malý kúsok škorice. Samozrejme veľa kúskov ovocia napr. jablká, kiwi a mandarínky.

Nápoj horúce jabĺčko pripravíte z domáceho jablkového sirupu. Môžete ho podávať ako detský jablkový punč, alebo pridať na osladenie do ovsenej kaše. Skvelý je aj do miešaných nápojov, alebo ako nealko drink s ľadom.

Do klasického punču

K nápoju z ovocného čaju, ovocného džúsu a červeného vína pridajte na porciu 2 klinčeky, kúsok badiánu, kúsok škorice a 2 guľôčky nového korenia.

Do vareného vína

Na porciu bieleho či červeného vína sa určite hodí klinček a škorica.

Do grogu

K nápoju z tmavého rumu, citrónovej šťavy, vody a cukru pridajte na porciu tyčinku škorice a plátok pomaranča.

Korenie v zime do hrejivých gulášov a ragú

V zimnom období môžete do týchto dlho varených sýtych jedál z tmavého mäsa pridať okrem tradičného čierneho či farebného korenia, nového korenia a borievok aj klinček a kúsok hviezdičky badiánu. Jedlo krásne chuťovo prepoja, prevoňajú a pôsobia aj digestívne. Ak chcete ocenenie vavrínovým vencom určite nevynechajte bobkový list. Stimuluje imunitu a trávenie a pôsobí preventívne proti prechladnutiu.

Tento recept na pomaly pečené hovädzie mäso má výhodu v tom, že sa v podstate upečie sám. Príprava je krátka a potom sa už mäsko s voňavým korením pečie samo. O skvelej chuti čierneho piva, alebo vína s hovädzím mäsom a koreninami sa presvedčte sami.

Ak ste za klasickejšiu slovenskú chuť použite bobkový list, rascu a na záver veľa pretlačeného cesnaku a majoránu, ktorý je veľmi digestívny, čiže pomáha nášmu tráveniu. Intenzívne, ale nie dráždivo vonia aj tymián, ktorý v zime pomáha pri chorobách z prechladnutia. Nemusí byť však len čajík s dúšky tymiánovej, môžeme ho pridať aj do duseného mäsa.

Na pečené mäso

V nadchádzajúcom sviatočnom období sa mnohé gazdinky predvedú i v pečení mäsa. Ak budete podávať pečené bravčové s knedľou a kapustou, doporučujeme kľudne väčšiu dávku rasce a cesnaku. Cesnak je dobrý pre chuť a pre zdravie. Rasca pôsobí proti nafukovaniu, čo sa pri kombinácii mäsa, knedle a kapusty určite hodí.

Do pečenej kačky

K kačici môžete do pekáča pridať umyté prepolené pomaranče a na záver ju poliať pomarančovou šťavou, ktorá krásne zkaramelizuje a dodá chrumkavý glanz. Ak tak urobíte pridajte aj klinčeky a kúsky badiánu. Voňať bude celý dom a k pomarančovej aróme sa to veľmi hodí. Takto pripravenú kačku môžete podávať aj s ryžou a poliať výpekom s pomarančovou arómou.

Kurkuma je ako slnko v zimnej kuchyni

Kurkuma je najznámejšie a najobľúbenejšie indické korenie žiarivej žltej farby. Je jedným zo starodávnych perzských korení. Dodáva jedlám a nápojom nádhernú zlatú farbu a teplú chuť. Ohrieva vďaka kurkumínu a kapsaicínu, ktorého má však menej ako čili. Aj preto nie je kurkuma pikantná. Používa sa jej koreň, ktorý vyzerá rovnako ako zázvor, ale má farbu jasného slnka. Kurkuma sa využíva sa aj ako liek, Ajurvéda na ňu nedá dopustiť. Fantastickú chuť má v kombinácii s kmínom (rímskym či obyčajným), paprikou alebo dokonca s čili a troškou mletej škorice. Korenia môžete pridať do restovanej jesennej a zimnej koreňovej zeleniny, alebo do krémových zeleninových polievok. Určite vyskúšajte polievku z hokaido tekvice a červenej šošovice ochutenú kurkumou. Kurkuma je súčasťou karí, ktoré je vlastne zmesou korenín. Kurkumové, tzv. zlaté mlieko upokojuje pred spaním a v zime sa používa aj preventívne pre svoje antiseptické a antibakteriálne vlastnosti.

Čili je oheň v zimnej kuchyni

Za svoju neopakovateľnú štipľavú a horúcu chuť vďačia látke kapsaicín. Ten hreje tak, že sa niekedy po čili jedle potrebujeme až vysmrkať. Pri konzumácii čili papričiek sa dokonca v tele uvoľňuje hormón šťastia – endorfín a po jedle vraj môžeme pociťovať uvoľnenie a pohodu. Zároveň má čili antibakteriálne účinky, veľké množstvo antioxidantov a pôsobí ako prírodné antibiotikum. Čili papričky používame sušené, čerstvé alebo mleté podľa chuti, kto koľko znesie. Pozor však pri kontakte s nimi. Môžeme si popáliť pokožku, alebo oči.

Škorica a klinček sú vôňa v zimnej kuchyni

Je to vnútorná kôra stromu škoricovníka. Celú môžete variť vo víne a punči, v ktorých sa jej zahrievacie účinky znásobia. Deťom vylúhujeme škoricu a klinčeky v ovocnom čaji alebo v horúcej vode so sušeným jabĺčkom či slivkou. Po vylúhovaní zlejeme a dochutíme medom a citrónom. Podávame v zime aj preventívne, pretože ako prírodné antibiotikum bojuje proti nachladnutiu, chrípke aj kašľu. Bezpečné denné dávky sú 1 až 3 g.

Pridávaním do jedál s vysokým obsahom škrobov a cukrov možno predísť prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi pretože škorica znižuje a reguluje hladinu krvného cukru.

Klinček je sušený neotvorený puk kvetu tropického stromu. Ak môžete, skontrolujte farbu a tvar. Klinčeky by mali byť tmavohnedé, nie čierne, a nepolámané. Chuť je prenikavá, sladko-pálivá, pikantnosť sa teplom a varom zjemňuje, v nápojoch a vývaroch ostáva už len jeho krásna vôňa. Klinček určite nepatrí len do sladkej kuchyne. Môžete ho prihodiť do duseného a pečeného mäsa alebo vývarov. Klasickú cibuľu s napichanými klinčekmi poznáme už od starých mám aj z našich končín.

SÚVISIACE ČLÁNKY