Losos patrí medzi veľmi obľúbené ryby, ktorá je navyše bežne dostupnou aj v chladenom stave. Príprava lososa nemusí byť vôbec náročná, dôležité je ho len správne upiecť a neprepiecť a podávať ho s nejakou zaujímavou prílohou a sviežou omáčkou. My sme tentokrát zvolili restovanú zeleninu doplnenú o jednoduchú citrónovú omáčku.
Postup:
Na 25 g masla speníme na drobno nakrájanú šalotku a tymian, podlejeme citrónovou šťavou a vínom a redukujeme na polovicu. Zalejeme smotanou a znovu redukujeme na polovicu. Dochutíme soľou a korením, odstavíme a do omáčky vmiešame ďalších 25 g masla. Pre hladšiu textúru môžeme rozmixovať alebo prepasírovať, v našom prípade sme sa rozhodli pre rustikálnejšie poňatie omáčky.
Zeleninu len jednoducho orestujeme na olivovom oleji do chrumkava a na záver do nej vmiešame uvarený bôb. Dochutíme soľou a korením.
Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej a kožou dole osolené a okorenené filety lososa. Opečieme do chrumkava, obraciame, keď povrch lososa ešte nie je teplý. Pridáme tymian a strúčik cesnaku a asi po minúte otočíme znova na kožu. Na miernom ohni pečieme cca 6 minút, občas prelievame maslom.
K podávaniu sú vhodné nové zemiaky, omastené maslom a posypané bylinkami - petržlenovou vňaťou, či kôprom.