Losos s restovanou zeleninou a citrónovou omáčkou

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Budete potrebovať (na 2 porcie):

filety lososa
olivový olej
25 g masla
čerstvo mleté čierne korenie, soľ
tymian a strúčik cesnaku

Na restovanú zeleninu:

farebnú papriku (z každej farby rovnaké množstvo – asi hrsť)
hrsť nakrájanej cukety
hrsť nakrájanej špargle
hrsť uvareného bôbu
polovicu červenej cibule
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Na omáčku:

25 g + 25 g masla
1 šalotku
pár smietok citrónového tymianu
20 ml citrónovej šťavy
100 ml bieleho vína
100 ml smotany 33%
soľ, čerstvo mleté biele korenie

Ingrediencie

Budete potrebovať (na 2 porcie):

filety lososa
olivový olej
25 g masla
čerstvo mleté čierne korenie, soľ
tymian a strúčik cesnaku

Na restovanú zeleninu:

farebnú papriku (z každej farby rovnaké množstvo – asi hrsť)
hrsť nakrájanej cukety
hrsť nakrájanej špargle
hrsť uvareného bôbu
polovicu červenej cibule
soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Na omáčku:

25 g + 25 g masla
1 šalotku
pár smietok citrónového tymianu
20 ml citrónovej šťavy
100 ml bieleho vína
100 ml smotany 33%
soľ, čerstvo mleté biele korenie

Nutričné hodnoty

Billa
Losos patrí medzi veľmi obľúbené ryby, ktorá je navyše bežne dostupnou aj v chladenom stave. Príprava lososa nemusí byť vôbec náročná, dôležité je ho len správne upiecť a neprepiecť a podávať ho s nejakou zaujímavou prílohou a sviežou omáčkou. My sme tentokrát zvolili restovanú zeleninu doplnenú o jednoduchú citrónovú omáčku.

Postup:

Na 25 g masla speníme na drobno nakrájanú šalotku a tymian, podlejeme citrónovou šťavou a vínom a redukujeme na polovicu. Zalejeme smotanou a znovu redukujeme na polovicu. Dochutíme soľou a korením, odstavíme a do omáčky vmiešame ďalších 25 g masla. Pre hladšiu textúru môžeme rozmixovať alebo prepasírovať, v našom prípade sme sa rozhodli pre rustikálnejšie poňatie omáčky. Zeleninu len jednoducho orestujeme na olivovom oleji do chrumkava a na záver do nej vmiešame uvarený bôb. Dochutíme soľou a korením. Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej a kožou dole osolené a okorenené filety lososa. Opečieme do chrumkava, obraciame, keď povrch lososa ešte nie je teplý. Pridáme tymian a strúčik cesnaku a asi po minúte otočíme znova na kožu. Na miernom ohni pečieme cca 6 minút, občas prelievame maslom. K podávaniu sú vhodné nové zemiaky, omastené maslom a posypané bylinkami - petržlenovou vňaťou, či kôprom.