Viete, kde vznikla prvá bryndziareň na Slovensku? Že nie? V Detve, kúsok od miesta, kde som sa vydala. Myslím, že to tak chcel osud. Žila som totiž dlho v zahraničí. Syry však milujem odjakživa. Musím sa vám priznať, bryndzu som do príchodu na Slovensko vôbec nepoznala. Akonáhle som ochutnala svoje prvé halušky s bryndzou, zamilovala som sa.
Keď ju máte radi, nie je čo riešiť. A býva to prospešná láska.
Nie je to len o chuti. Bryndza má niekoľko zdraviu prospešných látok, a teda existuje mnoho dôvodov, prečo by sme ju mali jesť.- Pôsobí na kvalitu kostí, nielen deťom jej konzumácia pomôže pri raste.
- Znižuje krvný tlak.
- Pomáha pri zápaloch pokožky, babičky radia, aby sme si ju prikladali v podobe obkladov na zapálenú kožu.
- Bryndza je silné probiotikum, nemíňajme výplatu v lekárni, na správnu činnosť čriev si doprajme pravidelne trochu bryndze.
- Je skvelá pre športovcov, práve kvôli obsahu bielkovín, obsahuje ich dokonca viac, než tvaroh.