Je to zelené, nie je to sladké a je to ovocie. Čo je to? Avokádo! Avokádo rozhodne patrí na náš tanier, ak chceme byť vo forme a fit. V modernej kuchyni sa vyskytuje hlavne v rôznych fitness receptoch. Avšak pôvodne je avokádo súčasťou národných juhoamerických jedál. Najpopulárnejšie je mexické Guacamole, jemne pikantná a svieža avokádová nátierka na toast, alebo ku kukuričným čipsom.
Kde sa vzalo avokádo?
Avokádo je strom pôvodom z Mexika a Strednej Ameriky. Dnes sa k nám najčastejšie dováža z Izraela alebo z afrických a stredoamerických plantáží. Môže mať rôzny tvar i farbu. Od tvaru hrušky až po guľu, od zeleného až po čierne. Toto unikátne ovocie prospieva srdcu a pomáha udržiavať štíhlu líniu. Zároveň má vysokú nutričnú hodnotu, zdravé tuky, veľa vlákniny, a pritom neobsahuje žiaden cholesterol ani sodík! Obsahuje viac draslíka ako banány. Avokádo je preto ideálne v podstate aj v čase detských príkrmov. Juhoamerické mamičky ho skutočne podávajú už kojencom. Banánovo-avokádovú kašu si môžu dopriať spolu s deťmi aj mamičky, či dokonca babičky. Avokáda sú super aj vo vyššom veku pre vysoký obsah antioxidantov, vrátane luteínu, čo je dôležité pre zdravie očí a znižovanie rizika makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Veľkým nutričným benefitom avokáda sú práve “super tuky”, presnejšie povedané kyselina olejová, pre ktorú si ceníme aj olivový olej. Ten je tiež známy svojimi protizápalovými účinkami a ochranou proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Práve preto to s avokádami netreba preháňať. Aj striedma “avokádová” kúra bude postačovať.
V akých jedlách môžete použiť avokádo?
Ako s ním narábať:
Avokádo nožom prerežeme a otočením do dvoch smerov polovičky oddelíme. Nôž zasekneme ostrou časťou do kôstky a otočením noža kôstku ľahučko vyberieme. Dužinu vylúpneme lyžičkou do misky.
Obľúbené predjedlo - Guacamole
Potrebujeme:
- 2 zrelé avokáda
- 1 paradajka
- 1 menšia cibuľa
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
- malá čili paprička
- šťava z ½ limetky
- koriandrová vňať
- Balíček kukuričných čipsov
Dužinu v miske roztlačíme a premiešame so šťavou z limetky, olivovým olejom a soľou. Cibuľu nakrájame na veľmi jemno, paradajku nakrájame na menšie kocky a koriandrovú vňať ostrým nožom nasekáme na jemno. Z čili papričky, podľa chuti a jej pikantnosti odrežeme pár tenkých koliesok a všetko spojíme a vychladíme. Nátierku jeme s kukuričnými nachos, alebo podávame s toustom.
Vajíčkovo-zemiakový šalát s avokádovou majonézou
Potrebujeme:
- 2 až 3 zemiaky
- červená cibuľa
- 4 vajíčka
- 2 avokáda
- 2 sterilizované uhorky
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL korenia
- šťava z 1 citróna
- pažítka
Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a vychladíme. Polovicu nakrájanej červenej cibule osmažíme. Vajíčka uvaríme natvrdo, ošúpeme a vychladíme. Zemiaky, vajíčka a uhorky nakrájame na obľúbené tvary. Z dvoch vajíčok môžeme odobrať uvarené žĺtka a pridáme k avokádovej dužine. Spolu s olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením tyčovým mixérom ušľaháme hladkú majonézu. Primiešame s osmaženou cibuľou a pridáme k ostatnému. Môžeme ozdobiť pažítkou. Vychladíme a podávame studené v pohároch, alebo ako prílohu k pečenej rybe, či studeným syrovým a šunkovým misám.
Kakaový krém
Potrebujeme:
- 1 avokádo
- 2 zrelé banány
- 4 PL kakaa
- 2 PL medu alebo 2 zrelé datle
- hrsť malín na ozdobu
Všetko spolu rozmixujeme na hladký krém. Podávame vychladené v pohárikoch s čerstvými malinami alebo zredukovaným mrazeným ovocím (lesné ovocie, maliny a pod.) V lete postačuje na osladenie tohto dezertu zrelé čerstvé ovocie.
Raňajkový toast s avokádom a vajíčkom
Potrebujeme:
- 8 celozrnných toastov
- 100 g čerstvého bieleho syra
- 2 avokáda
- 4 vajcia
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
- hrsť rukoly
Vajíčka uvaríme namäkko a opatrne ošúpeme. Toastový chlieb opečieme nasucho na panvici alebo v toasteri a pokvapkáme olivovým olejom. Avokádo vyberieme zo šupky, podľa možnosti vcelku a nakrojíme každú polovičku do tvaru “vejára”, alebo ho jednoducho natrieme na tousty. Na každý toast umiestnite vajíčko a jemne ho nakrojte, aby žĺtok trochu vytieklo. “Namrvte” trochu bieleho syra, pridajte pár listov rukoly a posypte čerstvo mletým čiernym korením.