Tento kúsok mäsa z hovädzej nohy (nožina), ktorý si vyžaduje trochu dlhšiu dobu prípravy a zvykne sa rezať na steaky známe ako osso buco. Osso buco je známe svojou bohatou a šťavnatou chuťou. Mäso je jemné a rozpadá sa na jazyku. Kosť obsahuje chutnú morkovú dreň, ktorú možno jesť lyžičkou. Osso buco sa zvyčajne podáva s polenta alebo rizotom.
Postup:
-
Cibuľu ošúpte, prekrojte na polovicu a nasekajte na tenké plátky. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Stonky zeleru umyte a nakrájajte na tenké plátky.
-
Mäso ochuťte soľou a korením z oboch strán a obaľte v múke.
-
Rozohrejte veľkú panvicu a pridajte do nej olivový olej. Steaky uložte do panvice a opekajte z každej strany. Potom ich preložte na tanier a odložte nabok, kým pripravujete zeleninu.
-
Na tej istej panvici opečte nakrájanú cibuľu, až kým nezmäkne, asi 7 až 8 minút. Pridajte mrkvu a zeler a restujte ďalšie 2 až 3 minúty. Ak je to potrebné, prilejte pohár vody. Pridajte tiež najemno nasekaný alebo pretlačený cesnak, mletú papriku, paradajkový pretlak, majoránku a bobkový list. Pokračujte v restovaní ďalšie 2 minúty.
-
Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravenú zeleninu preložte z panvice do veľkého keramického hrnca alebo do holandskej rúry, pridajte mäso a horúci hovädzí vývar. Hrniec prikryte pokrievkou alebo alobalom, vložte do rúry a pečte 60 minút.
-
Zatiaľ čo sa mäso pečie, ošúpte zemiaky. Ak sú malé, nechajte ich v jednom kuse, tie väčšie rozkrojte na polovice. Paradajky umyte, šampiňóny očistite. Malé kúsky nechajte v jednom kuse a veľké nakrájajte na menšie kúsky. Hrniec odstavte z plameňa, okolo mäsa poukladajte pripravené zemiaky, paradajky a šampiňóny. Ochuťte troškou soli, pridajte tymian a podlejte trochou vody, ak je to potrebné. Znova prikryte a vráťte do rúry. Nechajte piecť ďalších 45 minút. Po dokončení podávajte.