Letné ovocné koláče sú sladké ako zrelé ovocie a voňavé a žiarivé ako slniečko. Máte svoje obľúbené cestá? My vám prezradíme recepty na tie naše najobľúbenejšie. Dokonca aj pre celiatikov.
Ovocné koláče sú hitom letnej sezóny. Viete aké cesto na ne zvoliť?
Dozrievajúce ovocie prebudí aj v menej aktívnych domácich cukrároch chuť niečo dobré si napiecť. A v takýchto prípadoch najčastejšie siahame po overených receptoch. Dôležité je, aby boli jednoduché a mohlo vyniknúť zrelé ovocie. Najlepšie ovocné koláče sú tie, ktoré sú hotové raz-dva a plné letných jahôd, malín, marhúľ, čerešní, višní, egrešov, čučoriedok a černíc. Všetky tieto šťavnaté a krehké ovocia potrebujú mäkučké cesto, ľahké ako obláčik, aby vynikla práve typická ovocná chuť, ktorú v letných cestách nemusíme dokončovať škoricou, perníkovým korením, vanilkou, čokoládou a podobne. Stačí len ľahké piškótové, alebo trené cesto a ovocie. Do ciest môžeme pridávať kyslastý tvaroh, alebo ich podávať so šľahačkou, či zmrzlinou.Piškótové cesto
Základom dobrého a nadýchaného piškótového cesta je ingrediencia, ktorá je zadarmo – vzduch. Ako to myslíme? Pri príprave piškótového cesta sa snažíme dostať do zmesi čo najviac vzduchu, ten potom spôsobí, že koláč bude mäkučký a nadýchaný s krásnou špongiovitou textúrou cesta. Piškótové cesto nám potom poslúži napríklad ako základ na jednoduchú roládu, stačí ho po dopečení zrolovať, nechať vychladnúť a potom rozrlolované naplniť obľúbeným džemom. Takáto roláda, v ktorej vynikne chuť cesta a ovocného džemu, sa výborne hodí ku kávičke po dobrom obede. Okrem rolády sa z piškótového cesta dajú robiť korpusy na ovocné koláče alebo torty. Tie podľa ľubovôle naplníme napríklad plnkou zo šľahačky a mascarpone, obložíme čerstvým ovocím a luxusná dobrota je hotová.Náš tip na dokonalé piškótové cesto:
- 4 vajíčka 4 PL kryštálového cukru6 PL hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL nastrúhanej kôry z citróna
- 1 ČL vanilkového cukru
Trené cesto
Na rozdiel od piškótového cesta, do treného pridávame aj tuk a tekutinu v podobe mlieka. Trené cesto sa výborne sa hodí na bábovky, ovocné koláče na plech, ako napríklad bublaniny. Pri trenom ceste najprv spolu trieme maslo a cukor do krémova, potom pridáme vaječné žĺtky, múku s kypriacim práškom a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielok. Toto cesto môžeme napríklad obmieňať tak, že do základného receptu pridáme napríklad kakao, aby sme získali kakaovú hmotu.Náš tip na jemné trené cesto:
- 200 g práškového cukru
- 150 g masla
- 4 vajcia
- 300 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ balíčka kypriaceho prášku
Ľahké cesto bez múky aj pre celiatikov
Pre celiatikov ale aj tých, ktorí majú práve chuť na niečo ľahšie, bez múky, je toto cesto na ovocné koláče ideálne. Jeho základom sú orechy alebo mak. Cesto výborne poslúži ako základ na ovocné koláče, korpusy na ľahké torty a rezy alebo ako super rýchly a jednoduchý koláč ku káve.Základné cesto bez lepku:
- 250 g masla
- 200 g preosiateho práškového cukru
- 200 g mletých vlašských orechov alebo mletého maku
- 200 g polohrubej múky
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 6 bielok
- Prípadne 1 ČL mletej citrónovej kôry