Každé dobré jedlo si vyžaduje dobré víno. So súborom pravidiel, ktoré vám prinášame, každé sviatočné jedlo vynikajúco spárujete. Párovanie jedla a vína si vychutnáte ako naozajstný gurmán.
Nápoje na privítanie a aperitívy
Na začiatok hostiny môžete ako aperitív podávať sekt či Prosecco. K mäsovým obloženým tanierom ponúkajte mladý Müller Thurgau alebo Irsai Oliver a k vegetariánskym jedlám zasa ľahšie svieže biele víno.
Biela ryba, ľahké víno
Biele ryby sa skvele hodia k bielym, minerálnym a čerstvým vínam, ako sú Veltlínske zelené, Rizling vlašský, Silvánske zelené – tie budú naozaj vynikajúcou voľbou. Pikantnejšie a tučnejšie ryby sa zasa viac hodia k barikovým vínam.
Treska
K treske sa vynikajúco hodí suché biele víno, pretože biele ryby vyžadujú ľahšie, čerstvé a stredne plné vína. Možno ponúkať aj červené víno, ale len také, ktoré obsahuje menej trieslovín a podáva sa jemne vychladené.
Modrá ryba
Čo je to modrá ryba? Ryba s modrým chrbtom, ako napr. makrela, pstruh, tuniak a pod. Hodia sa k ním plné biele vína, ako je napríklad Chardonnay. Pinot Blanc odporúčame ku grilovanej modrej rybe, Pinot Gris zasa k tuniakovi.
Morské plody
Sauvignon Blanc veľmi príjemne ladí s jedlami z krabieho mäsa, napríklad s homárom. Suché a ľahké vína, ako aj šumivé vína sa zasa skvele kombinujú s pokrmami z mäkkýšov.
Morčacie mäso a hydina
Morčacie mäso je trochu tučnejšie a vyžaduje si v prípade vín plné telo. Vhodné sú výraznejšie biele vína ako Rizling vlašský a Rizling rýnsky. Krásne sa k nemu však hodí aj Pinot Noir. Kuracie mäso môžete spárovať s bielym Pinotom, Chardonnay alebo s Devínom. K pečenej kačici sa zasa hodí suché biele víno typu Tramín alebo pikantné červené ako Frankovka modrá či Modrý Portugal.
Bravčové mäso
Bravčové mäso si vyžaduje biele vína s výraznou kyslosťou, ktoré neutralizujú tuk, preto ho podávajte s Rizlingom rýnskym, Devínom alebo s Veltlínskym zeleným.
Divina a tmavé mäso
Jedlá z diviny potrebujú plné vína s príjemnými tanínmi a lahodnou kyslosťou. Tmavé mäso zasa treba spárovať so silnými, ťažšími a plnými červenými vínami, ako sú napríklad Alibernet, Cabernet Sauvignon, Syrah, Dunaj alebo Merlot. Mäso s jemnou textúrou, ako je teľacie mäso, sa dobre páruje so silnými, plnými bielymi vínami. Teľacie mäso pripravené v silnej omáčke si zasa vyžaduje Cabernet Sauvignon alebo Merlot. V niektorých prípadoch aj Pinotage.
Syr
Výber vína závisí od syra, ktorý podávate. K smotanovým, tučným a mäkkým syrom podávajte biele, trochu suchšie vína. Ku gorgonzole a k syrom so zelenými žilkami uprednostnite dezertné vína. K aromatickým a slaným syrom sa hodia ľadové vína alebo bobuľové výbery.
Dezerty
Vína, ktoré sa párujú s dezertmi, musia byť sladšie ako dezert, aby svojou kyselinou nepokazili ich chuť. Suché koláče sa hodia k veľmi sladkým vínam, ako je Moscato D´Asti alebo Prosecco Extra Dry. Portské Ruby sa zasa hodí k tmavej čokoláde. Sladké vína ako tokajský putňový výber sú v prípade dezertov perfektnou voľbou.